Νέα εκδοχή από Ρώσο ναύαρχο για τη βύθιση του Κούρσκ

Ο πρώην διοικητής του Βόρειου Στόλου, ναύαρχος Βιατεσλάβ Ποπόφ, προσομοίωσε μια κατάσταση κατά την οποία το πυρηνικό υποβρύχιο Κούρσκ βυθίστηκε ύστερα από   σύγκρουση με υποβρύχιο του ΝΑΤΟ. Τα προσωπικά του ευρήματα, ο ναύαρχος εν αποστρατεία τα μοιράστηκε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
Το Κούρσκ βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου 2000 κατά τη διάρκεια άσκησης στη Θάλασσα Μπάρεντς, 175 χιλιόμετρα από το Σεβερομόρσκ και σε βάθος 108 μέτρων σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ως αποτέλεσμα έκρηξης μιας εκ των τορπιλών του υποβρυχίου η οποία πυροδότησε στην συνέχεια έκρηξη πυρομαχικών. Και τα 118 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Ο ναύαρχος υποστήριξε ότι το Κούρσκ συγκρούστηκε με ένα υποβρύχιο του ΝΑΤΟ, του οποίου γνωρίζει και το όνομα του με τη βεβαιότητα του να φτάνει το  90%. Ωστόσο, «για να κατονομάσετε δημόσια, πρέπει να έχει και αποδείξεις προκειμένου να τις παραθέσει », κάτι που δεν μπορεί να πράξει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συμμαχικό υποβρύχιο  παρακολουθούσε το ρωσικό και ή το πλησίασε πολύ ή ο ελιγμός του Κουρσκ οδήγησε σε απώλεια επαφής».
Όπως υποστηρίζει ο Βιατεσλάβ Ποπόφ,  η σύγκρουση σημειώθηκε στην πλώρη του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου, ο τορπιλοσωλήνας του Κούρσκ υπέστη ζημιά, σημειώθηκε έκρηξη, το πρώτο διαμέρισμα πλημμύρισε και το υποβρύχιο προσέκρουσε στον πυθμένα.
Σύμφωνα με ρωσικά και ξένα ΜΜΕ, στον χώρο ασκήσεων βρίσκονταν τα πυρηνικά υποβρύχια Memphis και Toledo του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ  καθώς και το Splendid του Βρετανικού Ναυτικού.
Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας, Μόσχα
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος