ΝΑΤΟ: Στρατιώτες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης διεξάγουν ασκήσεις αποτροπής και άμυνας στη Ρουμανία

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Εκπαιδευτικές ασκήσεις τακτικής και ενέδρας διεξάγουν από χθες στη Ρουμανία όπου έφτασαν Γάλλοι και Βέλγοι στρατιώτες από τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας πως έχει ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά η δύναμη αντίδρασης με στόχο την αποτροπή αλλά και την άμυνα.

Των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης ηγείται η Γαλλία, μιας πολυεθνικής δύναμης που αποτελείται από έως και 40.000 προσωπικό ξηράς, αεροπορίας, ναυτικού και ειδικών επιχειρήσεων που το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει γρήγορα, όπου χρειαστεί.

Ασπίδα άμυνας από τα συμμαχικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ 

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ οι σύμμαχοι έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών σε επιφυλακή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη ως απάντηση στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μαχητικά αεροσκάφη από 12 χώρες του ΝΑΤΟ πετούν όλο το 24ωρο από βάσεις, αεροπλανοφόρα και αεροδρόμια για να διεξάγουν αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη παρακολουθούν ενεργά τον εναέριο χώρο πάνω και δίπλα στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, έτοιμα να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του Συμμαχικού εναέριου χώρου. Όλα τα αεροσκάφη εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ λειτουργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς εναέριας ασφάλειας και συντονίζονται στενά και απο τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της πολιτικής αεροπορίας.

Τα μαχητικά αεροσκάφη υποστηρίζονται επίσης από συμμαχικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) για να διατηρήσουν την αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας και να ενισχύσουν την αποτρεπτική και αμυντική στάση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος