ΝΑΤΟ: Πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για Φινλανδία – Σουηδία ο αν. Γ.Γ. της Συμμαχίας

Πεπεισμένος δήλωσε o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO Μίρτσεα Τζεοάνα ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων», δήλωσε ο Μίρτσεα Τζεοάνα σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο που ολοκληρώνεται σήμερα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν ένταξη στο NATO, θα μπορέσουμε να τις υποδεχθούμε, να βρούμε όλες τις συνθήκες για να επιτευχθεί συναίνεση», πρόσθεσε.

O κ. Τζεοάνα αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της Eurovision λέγοντας ότι η νίκη της Ουκρανίας δείχνει «την τεράστια υποστήριξη από τον κόσμο» στη χώρα αυτή στην οποία επιτέθηκε η Ρωσία.

Την άποψη ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ζήτησε η διπλωματία να είναι έτοιμη προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη όταν σιγήσουν τα ρωσικά όπλα στην Ουκρανία.

«Σήμερα δεν συζητούμε για διεύρυνση, αυτά τα λύσαμε χθες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. ‘Ασελμπορν, προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Κατά την είσοδό του μάλιστα συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Μπορείτε να το δείτε, άλλωστε», είπε, χαριτολογώντας, αναφερόμενος έμμεσα στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία. «Από την εμπειρία μου, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα ήταν καταστροφικό αν ένα μέλος εμπόδιζε την Σουηδία και την Φινλανδία», πρόσθεσε.

«Ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία», χαρακτήρισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ τη σημερινή συγκυρία με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Από την 24η Φεβρουαρίου ο κόσμος είναι διαφορετικός και το ΝΑΤΟ είναι διαφορετικό», «Το ΝΑΤΟ ήταν και θα μείνει αμυντική Συμμαχία, είπε η Μπέρμποκ, αυτό ισχύει και για τις χώρες Σουηδία και Φινλανδία που ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους. «Είμαστε Συμμαχία των ανοιχτών θυρών. Οι Πόρτες είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να ενταχθούν», είπε η Μπέρμποκ.

Είμαστε ανοιχτοί στην ένταξη των δύο χωρών. Είναι στενοί εταίροι στην ΕΕ, «με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας θα είναι όλες οι βόρειες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. «Τονίσαμε ότι, αν οι δύο χώρες δρομολογήσουν την ένταξή τους, η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα», είπε η Μπέρμποκ, για να μην υπάρξει στο ενδιάμεσο διάστημα πρόβλημα με την ασφάλειά τους.

Την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι ΥΠΕΞ των οποίων έχουν προσκληθεί στη σύνοδο, εξέφρασαν χθες οι περισσότεροι υπουργοί των χωρών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, η Τουρκία δυναμίτισε εκ νέου το κλίμα, καθώς ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για στήριξη της τρομοκρατικής -όπως είπε- οργάνωσης του PKK από τις δύο χώρες, και ζήτησε διαπραγματεύσεις.

Παρά την επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των «30». Την πεποίθηση ότι τελικά και τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εξέφρασε και το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα: Τουρκικό παζάρι για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Εκτίμηση των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας ότι τελικά θα υπάρξει ομοφωνία

Ολοκληρώνεται η ανεπίσημη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος