NATO: Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν ισχύει η δέσμευση για μη ανάπτυξη δυνάμεων στην Αν. Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως έχει πλέον «δικαίωμα» να αναπτύξει δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Μίρτσα Τζοάνα, υποστήριξε  χθες Κυριακή 29/5, πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματα του στην ανατολική Ευρώπη.

Πριν από 25 χρόνια με την  Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προβλέπονταν  μεταξύ άλλων μέτρα που με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης», τόνισε ο κ. Τζοάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βίλνιους.

Επίσης αναφέρθηκε στην δέσμευση των Ρώσων να μην  επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, κάτι που  καταστρατήγησαν είπε ο κ. Τζοάνα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν έχει πλέον «κανέναν περιορισμό» ως προς την απόκτηση πολύ «πιο ρωμαλέας στάσης στην ανατολική πτέρυγα» της.

Το 2017, το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έστειλε ενισχύσεις.

Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητούν να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στα μέσα Ιουνίου για να το εξετάσουν. Οι ηγέτες της Συμμαχίας αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους στη σύνοδο της Μαδρίτης στα τέλη του επόμενου μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος