Να σταματήσει στην ΕΕ η χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε Ουκρανούς άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, ζητά η Πολωνία

Σύνοψη
  • Πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται στην Ευρώπη και περίπου το 22% από αυτούς είναι άνδρες σε ηλικία στράτευσης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν επιδόματα πρόνοιας σε Ουκρανούς άνδρες σε ηλικία στράτευσης που ζουν στις χώρες τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ώστε να παρακινηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Να σταματήσει στην ΕΕ η χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε Ουκρανούς άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, ζητά η Πολωνία
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Max Vetrov)

Μετά από συνάντηση που είχε χθες στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρί Συμπρίχα, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας δήλωσε επιπλέον ότι ο τερματισμός των κοινωνικών παροχών προς τους νεαρούς Ουκρανούς πρόσφυγες θα ωφελήσει επίσης τα κρατικά οικονομικά στις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής.

Περισσότεροι από 4,1 εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκές χώρες υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας και περίπου το 22% από αυτούς είναι ενήλικοι άνδρες σε ηλικία στράτευσης, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για την αποφυγή της στράτευσης στην Ουκρανία», σχολίασε ο Σικόρσκι, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να πληρώνεσαι για να αποφεύγεις να υπερασπιστείς τη χώρα σου».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε το κάλεσμα του Σικόρσκι: «Είναι καιρός να θέσουμε το ζήτημα της ανάπτυξης προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή των Ουκρανών στην πατρίδα τους. Σίγουρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό και πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη».

Να σταματήσει στην ΕΕ η χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε Ουκρανούς άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, ζητά η Πολωνία
Φώτο Αρχείου – Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha (Andrii Nesterewnko/Ukrainian Parliament Press Office via AP)

Σχεδόν 31 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο χρειάζεται περισσότερους στρατιώτες για να διατηρήσει τις αμυντικές του γραμμές και να αναπληρώσει τις απώλειες στα εξαντλημένα στρατεύματα.

Όταν άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία επέβαλε στρατιωτικό νόμο απαγορεύοντας σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς ειδική άδεια και επέβαλε μια κυλιόμενες κλήσεις πολιτών στις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, πολλοί άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας κατόρθωσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό και παραμένουν ακόμη εκεί, εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά στο σύστημα στρατολόγησης, η οποία επέτρεψε σε απροσδιόριστο αριθμό στρατεύσιμων να δωροδοκήσουν τα αρμόδια όργανα ώστε να αποφύγουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος