Ν. Χριστοδουλίδης: Ημέρα τιμής, ημέρα περισυλλογής – Να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή παρέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η σημερινή είναι «μέρα τιμής, ημέρα περισυλλογής.

Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας ότι, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων, να δώσουμε, δηλαδή, νόημα στη θυσία τους μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας.

Ν. Χριστοδουλίδης: Ημέρα τιμής, ημέρα περισυλλογής – Να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων
(AP Photo/Petros Karadjias)

Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, τα προβλήματα είμαστε εδώ και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.

Και θεωρώ ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της δικής μας πλευράς αναγνωρίζεται από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ειδικότερα από κράτη μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Tο Κυπριακό θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις

Ερωτηθείς αν λαμβάνοντας υπόψη και τη ρητορική της τουρκικής πλευράς μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες για επιστροφή στον διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άκουσα και χθες βράδυ τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε σήμερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας εδώ του κ. Ερντογάν.

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν επιθυμώ, δεν βλέπω την όποια προστιθέμενη αξία να εμπλακώ σε ένα δημόσιο διάλογο κατηγοριών, κριτικής και πολλών άλλων που μπορεί να ικανοποιούν τα «αυτιά» κάποιων δημόσια, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στον βασικό στόχο που είναι το πώς τιμούμε τη θυσία όλων αυτών των ανθρώπων, ανατρέποντας την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Άρα, σίγουρα η ρητορική έχει τη δική της σημασία, δεν την υποβαθμίζω σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά το Κυπριακό θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Και εκεί εστιάζεται η δική μας προσοχή».

Ανταπόκριση – Κύπρος: Μανιάνα Καλογεράκη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος