Ν. Αναστασιάδης: Ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Σε γεύμα με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ, παρακάθησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκος Αναστασιάδης.

H συνάντηση ξεκίνησε στη 1.15μμ (ώρα Νέας Υόρκης) στα Γραφεία των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Η άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, ολοκληρώθηκε στις 3.30μμ.

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του ΓΓ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου,

Λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία.

Ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο από τα ΗΕ, από το Γραφείο του ΓΓ ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)».

Ερωτηθείς πώς υποδέχθηκε ο ΓΓ των ΗΕ και ο κ. Τατάρ την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ΓΓ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος