Κυπριακό: Άτυπη τριμερής Αναστασιάδη – Γκουτέρες – Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται, χωρίς ωστόσο μεγάλες προσδοκίες, η τριμερής συνάντηση στην Νέα Υόρκη μιας και το χάσμα παραμένει λογω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο Αναστασιαδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, όπου διατυπώθηκαν οι θέσεις των δυο πλευρών για το πως και αν θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Γκουτιέρες θα τους ενημερώσει πως προτίθεται να προχωρήσει από εδώ και πέρα αλλά και για τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης θα αναπτύξει την θέση για την ανάγκη διορισμου Ειδικού Αντιπροσώπου που θα περάσει και από το ΣΑ των ΗΕ το οποίο έχει καθορίσει ξεκάθαρους και σαφεις ορους εντολης σε σχεση με την επιδιοκομενη λυση, ενώ θα αναφερθεί και στην ανάγκη για υιοθέτηση τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα ενισχύουν την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος Πρόεδρος, θα ξεκαθαρίσει οτι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα πρέπει να γίνει στην βάση του πλαισίου του ΟΗΕ, αξιοποιώντας την ιδια στιγμή το μέχρι σήμερα κεκτημένο των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά προσέρχεται με τις γνωστές ακραίες θέσεις για λύση δυο κρατών, κάτι που όπως καταλαβαίνετε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ανταπόκριση – Νέα Υόρκη: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος