Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού

Σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε τους στόχους του Σχεδίου Δράσης που αποτελεί πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην επαρχία Πάφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων Κυβερνήσεων και διακεκριμένων επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας στο Συνέδριο, σημειώνοντας ότι αυτό αποδεικνύει τη συλλογική αποφασιστικότητα που υπάρχει για αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή και σημείωσε ότι το 2019 ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, σε διάφορους τομείς όπως το Περιβάλλον, η Γεωργία, ο Τουρισμός και άλλοι, οι οποίες επιβαρύνουν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Είπε, ακόμη, ότι του Σχεδίου προΐσταται σε ό,τι αφορά την επιστημονική πτυχή, ο καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και σύμβουλος και ειδικός του απεσταλμένος του Προέδρου για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Δράσης, ο Πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εργαστεί 13 ομάδες με τη συμμετοχή 240 επιστημόνων από την περιοχή και από διεθνείς οργανισμούς, και κάλεσε τις Κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να συμμετάσχουν στο Σχέδιο και έτσι να αντιμετωπιστούν από κοινού οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής αλλά και Υπουργική Συνάντηση, με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων χωρών στο Σχέδιο Δράσης.

Τόνισε, επίσης, ότι μέσω του Σχεδίου Δράσης θα προωθηθούν δράσεις, μεταξύ άλλων, για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, τη σύσταση μηχανισμών για πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές οικονομίες μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίας για προσαρμογή σε αειφόρες και πράσινες τεχνολογίες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης πολιτικής και ευχήθηκε όπως υπάρξει στήριξη και από την ΕΕ και από διεθνείς οργανισμούς προς τον σκοπό αυτό.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι πέραν των 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 41% του προϋπολογισμού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, για τα έτη 2021-2026, αφορούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος