Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων – Σε ύψιστο συναγερμό η Γαλλία (video)

Σοκ στη Γαλλία από την τελευταία επίθεση στη Νίκαια, σε εκκλησία. Άνδρας εισέβαλε με μαχαίρι στον Καθεδρικό Ναό και αποκεφάλισε μια γυναίκα. Συνολικά τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες. Την ίδια ώρα άλλα δύο περιστατικά, το ένα ξεκάθαρη επίθεση κατά γαλλικού στόχου στη Τζέντα, αλλά και μια απόπειρα στην Αβινιόν, εντείνουν το φόβο και θέτουν τη Γαλλία σε συναγερμό.

Ο δράστης της Νίκαιας συνελήφθη και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Είναι Τυνήσιος, ηλικίας 21 ετών και έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση του κέντρου της Νίκαιας, ενώ η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για «ανθρωποκτονία» και «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Όπως μετέδωσε για την ΕΡΤ από το Παρίσι η Θωμαΐς Παπαϊωάννου, το δεύτερο θύμα είναι ο νεωκόρος της εκκλησίας, ενώ το τρίτο θύμα, γυναίκα 40 ετών, που βγήκε από την εκκλησία ζητώντας βοήθεια σε παρακείμενο μπαρ προτού εκπνεύσει.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης, που ονομάζεται Μπραχίμ, τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ο 21χρονος έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία του πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Η εκκλησία όπου έγινε η επίθεση βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν της Νίκαιας, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης.

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων – Σε ύψιστο συναγερμό η Γαλλία (video)
Eric Gaillard/Pool via AP
Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων – Σε ύψιστο συναγερμό η Γαλλία (video)
Eric Gaillard/Pool via AP

Η Γαλλία αύξησε την Πέμπτη το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Διεθνείς αντιδράσεις

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε στο τουίτερ: «Όλη η αλληλεγγύη μου είναι με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Την επίθεση και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Τη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, με ανάρτησή του στο τουίτερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί «ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη. Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας την επίθεση “βάρβαρη”.

“Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, δήλωσε η Μέρκελ στο Twitter δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καταδίκασε “την άθλια επίθεση” που σημειώθηκε το πρωί στη Νίκαια.

“Η άθλια επίθεση δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία”, έγραψε ο Κόντε στο Twitter.

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την “αποτρόπαιη επίθεση” και τόνισε: “Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται”.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης “καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια”.

“Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)”, που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Νίκαια: Θωμαΐς Παπαιωάννου, Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου

Σχετικά Άρθρά: Γαλλία: Τρεις νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στη Νίκαια – Αποκεφαλισμός του ενός θύματος

Σαουδική Αραβία: Επίθεση σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας

Γαλλία: Νεκρός από πυρά της αστυνομίας άντρας που απειλούσε με μαχαίρι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος