Γαλλία: Τρεις νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στη Νίκαια – Αποκεφαλισμός του ενός θύματος

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε εκκλησία της Νίκαιας στη Γαλλία. Τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί, από τους οποίους μία γυναίκα αποκεφαλίστηκε, αρκετοί οι τραυματίες. Ο δράστης συνελήφθη και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση του κέντρου της πόλης. Την έρευνα έχει ήδη αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ενώ ήδη η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία ήχησαν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Όπως μετέδωσε για την ΕΡΤ από το Παρίσι η Θωμαΐς Παπαϊωάννου, το δεύτερο θύμα είναι ο νεωκόρος της εκκλησίας, ενώ το τρίτο θύμα, γυναίκα 40 ετών, που βγήκε από την εκκλησία ζητώντας βοήθεια σε παρακείμενο μπαρ προτού εκπνεύσει.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αιθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”.

Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για “ανθρωποκτονία” και “απόπειρα ανθρωποκτονίας”.

Η εκκλησία βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν της Νίκαιας, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί, ανέφερε στο Twitter ότι ένας ύποπτος συνελήφθη μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε από άγνωστο με μαχαίρι σε εκκλησία, και εκτίμησε ότι πρόκειται να τρομοκρατική επίθεση.

«Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός», δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους. Όπως υπογράμμισε , ο δράστης φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”.

“Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό”, σχολίασε.

Όπως ανέφερε ο Κριστιάν Εστροζί, στην πόλη αναμένεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Γαλλία: Τρεις νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στη Νίκαια – Αποκεφαλισμός του ενός θύματος
Πηγή: @cestrosi

Στο υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ Ζεράρντ Νταμαρμίν. Στη μονάδα παρακολούθησης επιθέσεων του ΥΠΕΣ βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο κοινοβούλιο της χώρας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και συγκεκριμένα κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου. Ένα φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Ο οδηγός του φορτηγού, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, έπεσε αργότερα νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Γαλλία: Τρεις νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στη Νίκαια – Αποκεφαλισμός του ενός θύματος
EPA/SEBASTIEN NOGIER

Διεθνείς αντιδράσεις

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε στο τουίτερ: «Όλη η αλληλεγγύη μου είναι με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Την επίθεση και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Τη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, με ανάρτησή του στο τουίτερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί «ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη. Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας την επίθεση “βάρβαρη”.

“Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, δήλωσε η Μέρκελ στο Twitter δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καταδίκασε “την άθλια επίθεση” που σημειώθηκε το πρωί στη Νίκαια.

“Η άθλια επίθεση δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία”, έγραψε ο Κόντε στο Twitter.

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την “αποτρόπαιη επίθεση” και τόνισε: “Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται”.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης “καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια”.

“Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)”, που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος