Μπ. Τζόνσον: «Παλιρροϊκό κύμα» κρουσμάτων Όμικρον – Τρίτη δόση για όλους ως 31/12

«Τα κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες στη Βρετανία», είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι δύο δόσεις εμβολίου δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί «παλιρροϊκό κύμα» λοιμώξεων.

Σε τηλεοπτική δήλωση, ο Τζόνσον είπε ότι σε όλους τους πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω διατίθεται τρίτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ο προηγούμενος στόχος ήταν τα τέλη Ιανουαρίου.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονές μας είναι βέβαιοι ότι με μια τρίτη δόση –μια αναμνηστική δόση– μπορούμε όλοι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο προστασίας μας», είπε ο Μπόρις Τζόνσον διευκρινίζοντας ότι ο στόχος της τρίτης δόσης ως 31 Δεκεμβρίου ισχύει για την Αγγλία. Τα άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου – η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία – αναμένεται επίσης να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

«Το να χορηγηθεί αναμνηστική δόση τις επόμενες τρεις εβδομάδες είναι τεράστια πρόκληση, καθώς θα απαιτήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα», είπε επίσης ο Τζόνσον αναγνωρίζοντας ότι «πολλές ιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναβληθούν για να επιτευχθεί ο στόχος».

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον φαίνεται να αυξάνεται μεταξύ 70% και 75% μετά την τρίτη δόση εμβολίου.

Πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω στη Βρετανία έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και το 40% των ενηλίκων έχουν κάνει τρεις δόσεις.

Οι επικεφαλής επιδημιολόγοι της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συνέστησαν την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από 3 σε 4 σε μια κλίμακα 5 βαθμών, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι πιθανό να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός ημερών.

«Τα δεδομένα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά οι νοσηλείες από την ‘Ομικρον αυξάνονται», ανέφεραν.

Οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή οδήγησαν την κυβέρνηση Τζόνσον να επαναφέρει περιορισμούς που είχαν αρθεί σχεδόν έξι μήνες πριν. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, τα πιστοποιητικά COVID-19 πρέπει να εμφανίζονται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και οι άνθρωποι καλούνται να εργάζονται από το σπίτι «αν είναι δυνατόν».

Πολλοί επιστήμονες ζητούν σκληρότερα μέτρα.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος