Μόσχα: Επικρίσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκλογές στη Δούμα

Μόσχα, Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

“Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , που καλεί σε προετοιμασίες για μη αναγνώριση των εκλογών της Κρατικής Δούμα, αποτελεί ανωμαλία”. Αυτό δήλωσε την Τρίτη η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Αιτιολογώντας το βαρύ της χαρακτηρισμό η Ρωσίδα διπλωμάτης υποστήριξε πως: “Όταν αναφερόμαστε σε κάποιου είδους νομιμότητας θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί παραβίαση της νομοθεσίας ή του διεθνούς δικαίου, να  καταγράφεται η παραβίαση της εσωτερικής νομοθεσίας και στη συνέχεια να ακολουθεί η αξιολόγηση και μετά από αυτά τα συμπεράσματα. Από την αναγνώριση των εκλογών στην Κρατική Δούμα, που ακόμα δεν έχουν γίνει και στη συνέχεια ακολουθεί ένα υποτιθέμενο γεγονός”. Αυτό αποτελεί μια μορφή ανωμαλίας”.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε στην ΕΕ να προετοιμαστεί για τη μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Κρατική Δούμα, εάν οι Βρυξέλλες θεωρήσουν ότι διεξήχθησαν κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

Το κείμενο του εγγράφου εγκρίθηκε από 56 μέλη της επιτροπής, εννέα μέλη της ψήφισαν κατά, ενώ πέντε άλλα απείχαν. Οι εκθέσεις και τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου  είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν δεσμεύουν άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η αναγνώριση των ξένων πολιτικών θεσμών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν φέρει επίσης κανένα νομικό βάρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος