Μολδαβία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πραξικόπημα – Πρόσωπα «κλειδιά» σαμποτέρ μεταμφιεσμένοι σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Η πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της χώρας χρησιμοποιώντας σαμποτέρ για να πάρει ομήρους και να επιτεθεί σε κρατικά κτίρια.

Η Μολδαβία κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για τη βίαιη ανατροπή της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της χώρας.

Η πρόεδρος Maia Sandu δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ρωσικό σχέδιο θα περιλαμβάνει σαμποτέρ μεταμφιεσμένους σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που θα επιτεθούν σε κρατικά κτίρια.

Η δήλωση του Sandu έρχεται μετά την δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση ότι το Κίεβο είχε «υποκλέψει το σχέδιο καταστροφής της Μολδαβίας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», και λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με τη Ρουμανία και την Ουκρανία, έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το καλοκαίρι του 2022.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε αντιμέτωπη με πολυάριθμες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από έναν φυγά ολιγάρχη, τον Ιλάν Σορ.

Το υποτιθέμενο σχέδιο της Μόσχας θα περιλάμβανε «σαμποτέρ με στρατιωτικό υπόβαθρο, καμουφλαρισμένους με πολιτικά ρούχα, για να αναλάβουν βίαιες ενέργειες, επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς και να πάρουν ομήρους», δήλωσε η Sandu στους δημοσιογράφους.

Υπό το πρόσχημα «διαμαρτυριών της λεγόμενης αντιπολίτευσης», οι σαμποτέρ θα αποσκοπούσαν στην «ανατροπή της συνταγματικής τάξης και την αντικατάσταση της νόμιμης εξουσίας του Κισινάου με μια παράνομη», πρόσθεσε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Παράλληλα με τις εσωτερικές δυνάμεις, όπως αυτές που ελέγχονται από τον Σορ, η Μόσχα φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους πολίτες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο για να εφαρμόσει τα σχέδιά της, δήλωσε η Sandu.

Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας θα πρέπει να υιοθετήσει «γρήγορα» νόμους που θα δώσουν στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της χώρας και στους εισαγγελείς «τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας», προέτρεψε η Sandu.

Οι «προσπάθειες του Κρεμλίνου να φέρει τη βία στη χώρα μας θα αποτύχουν», πρόσθεσε.

Τον τελευταίο χρόνο, ο πόλεμος στη Ουκρανία έχει επανειλημμένα προκαλέσει πολλαπλές ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς συντρίμμια από ρωσικούς πυραύλους προσγειώθηκαν στο έδαφος της Μολδαβίας αφού διέσχισαν τον ουρανό της.

Η Μολδαβία υπέστη επίσης διακοπές ρεύματος αφού η Ουκρανία σταμάτησε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε κρίσιμες υποδομές.

Οι αρχές της Μολδαβίας επιβεβαίωσαν ότι άλλος ένας πύραυλος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, προσπάθησε να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τους δυτικούς εταίρους της. Τον περασμένο Ιούνιο, της χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ημέρα με την Ουκρανία.

Πηγή: DailyMail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος