Μιλάνο: Η Μαρτζ Σίμπσον κόβει το εικονικό μαλλί της κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Μαρτζ Σίμπσον (Marge Simpson) κόβει την εμβληματική μπλε χαίτη της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης. Κρατά ένα ψαλίδι στο ένα χέρι και τα μαλλιά της στο άλλο, και φέρει θλιμμένο ύφος. Και ‘το κάνει’ απέναντι από το Προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο Μιλάνο.

The Cut – Η Κοπή. Έτσι ονομάζεται το γκράφιτι του street artist aleXsandro Palombo, ο οποίος με το έργο του επιχειρεί να αναδείξει το θάρρος των Ιρανών γυναικών και ταυτόχρονα να αποτείνει φόρο τιμής στη Mahsa Amini, την 22χρονη γυναίκα που η ηθική αστυνομία δολοφόνησε επειδή μια τούφα μαλλιών της ήταν ακάλυπτη από το χιτζάμπ της.
Ο θάνατος της Mahsa Amini προκάλεσε κύμα οργής στο Ιράν με διάφορες ταραχές σε όλη τη χώρα, αλλά και κύμα συμπαράστασης ανά τον κόσμο. Υπενθυμίζουμε μάλιστα πως στην Ιταλία επικρατεί ανησυχία για μια 30χρονη γυναίκα από τη Ρώμη, η οποία την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη στην Τεχεράνη.

Όπως δήλωσε ο aleXsandro Palombo στην Corriere della Sera «εάν στην Marge Simpson έχει απαγορευθεί να εισέλθει στο Ιράν, τίποτα δεν την εμποδίζει να εκφράσει τη διαφωνία της στο καθεστώς ενώπιον του προξενείου του Ιράν. Εδώ (στην Ιταλία) βρισκόμαστε σε δημοκρατία, αυτή την οικουμενική αξία του δικαιώματος στην ελευθερία για την οποία αγωνίζεται ο θαρραλέος ιρανικός λαός με τίμημα τη ζωή του».

Αξιοσημείωτο σημερινό γεγονός είναι πως το γκράφιτι σβήστηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, κάτι που μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ και που προκάλεσε προβληματισμό στον street artist.

«Η λογοκρισία ενός έργου που δημιουργήθηκε σε αλληλεγγύη για τη Mahsa Amini και όλες τις Ιρανές γυναίκες που αγωνίζονται για την ελευθερία τους είναι μια άνανδρη πράξη, μια χειρονομία δειλίας. Το γεγονός ότι έλαβε χώρα σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ιταλία είναι απόλυτης βαρύτητας, δείχνει την επιθυμία να καταπνίξει το βαθύτερο νόημά της. Δεν θα μας τρομάξει αυτή η απεχθής χειρονομία» τόνισε ο aleXsandro Palombo.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος