ertnews.gr

Παραλλαγή «Όμικρον»: Ανησυχητικές οι ενδείξεις διασποράς σε όλο τον κόσμο — Μοναδική άμυνα ο εμβολιασμός

30/11 22:24
Παραλλαγή «Όμικρον»: Ανησυχητικές οι ενδείξεις διασποράς σε όλο τον κόσμο — Μοναδική άμυνα ο εμβολιασμός

(AP Photo/Frank Augstein)

Το νέο στέλεχος της “Όμικρον” εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, με τη μια χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνουν κρούσματα. Οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα υπερμετάδοσης, υπογραμμίζοντας πως μοναδική άμυνα για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Προβληματισμό προκαλεί η ανίχνευση στην Ολλανδία κρουσμάτων της “Όμικρον”, πριν από την ανακοίνωση ύπαρξης του νέου στελέχους.

Λιγότερα από 100 κρεβάτια έχουν μείνει κενά στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ολλανδίας ενώ το εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αποκαλύπτει ότι το στέλεχος Ο βρισκόταν ήδη στην χώρα από τις 19 Νοεμβρίου.

“Τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά έναντι των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Δεν ξέρουμε εάν αυτό θα συνεχιστεί με τη μετάλλαξη τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Νοτιοαφρικανή γιατρός που εντόπισε πρώτη το στέλεχος Ο επιμένει ότι τα συμπτώματα που καταγράφονται είναι προς το παρόν ήπια, ειδικά για τους εμβολιασμένους.

“Έχω δει εμβολιασμένους που δεν είναι στα αλήθεια πολύ, πολύ άρρωστοι. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε” ενημέρωσε.

Κι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεραίνει ότι θα χρειαστούν μερικές ακόμη εβδομάδες για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.

“Τα εμβόλια λειτουργούν και μπορούν να μας σώσουν από τη σοβαρή ασθένεια ή το θάνατο από Covid-19” σημείωσε η Εμίλια Σκίρμουντ, εξελικτική ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Για αυτό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν τον εμβολιασμό με ιδιαίτερη έμφαση στην τρίτη δόση και παράλληλα υιοθετούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Την προετοιμασία νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δρομολόγησε η συνάντηση που είχαν οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί της Γερμανίας με την απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ και τον επερχόμενο Όλαφ Σολτς.

Στην Ιταλία πρόστιμο έως 1.000 ευρώ  επιβάλλεται σε όποιον μπαίνει στα Μέσα Μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορονοϊού ή πράσινο πάσο.

Στη Βρετανία είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στα Μέσα Μεταφοράς και στα καταστήματα

Χαρακτηριστική ήταν η επιμονή του Βρετανού Υπουργού Υγείας, ο οποίος έπεισε το δημοσιογράφο που του έπαιρνε συνέντευξη να κάνει επί τόπου την τρίτη ενισχυτική δόση.

Τα υπάρχοντα εμβόλια αν και με μειωμένη ισχύ, συνεχίζουν να προστατεύουν έναντι της Όμικρον, συμπεραίνουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες .

“Μην πανικοβάλλεστε. Η πεποίθησή μας ότι τα εμβόλια λειτουργούν έναντι στο στέλεχος Όμικρον εδράζεται στην επιστήμη” ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.

“Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα στέλεχος σαν το Όμικρον. Μελετάμε την ανάπτυξη και παραγωγή διάφορων εκδοχών του εμβολίου μας μέσα σε 100 ημέρες, εάν χρειαστεί” τόνισε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Στην εκτίμηση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ μιλώντας στους Financial Times.

“Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, νομίζω, η αποτελεσματικότητα (του εμβολίου) να είναι στο ίδιο επίπεδο που είχαμε με τη Δέλτα. Nομίζω ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα” σημείωσε.

Η παραδοχή όμως ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτυχθούν νέα εξελιγμένα εμβόλια που θα μπορούσαν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου, ενώ η συνεδρίαση στην Γουόλ Στρητ ξεκίνησε με πτώση των μετοχών στους τομείς των ταξιδιών, της ενεργείας και των τραπεζών.

Επιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version