Γερμανία: Προς παγγερμανικά μέτρα για ανεμβολίαστους και υποχρεωτικό εμβολιασμό

Την προετοιμασία νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δρομολόγησε η συνάντηση που είχαν σήμερα οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί της Γερμανίας με την υπηρεσιακή καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και τον μελλοντικό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα σύσκεψή τους που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι στη βάση των συστάσεων που έγιναν σήμερα.

Στόχος ομοσπονδιακής και τοπικών κυβερνήσεων είναι να υπάρξουν 30 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τα Χριστούγεννα, ως δεύτερη-τρίτη δόση ή ως πρώτη για ανεμβολίαστους. Για το σκοπό αυτόν θα επιτρέπεται να εμβολιάζουν επίσης οι οδοντογιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Επιπρόσθετα σχεδιάζεται η εφαρμογή του κανόνα «2G» (εμβολιασμένοι, αποθεραπευμένοι) και «2G+» (εμβολιασμένοι, αποθεραπευμένοι με ράπιντ-τεστ) σε παγγερμανική κλίμακα για τη γαστρονομία και το λιανικό εμπόριο, εκτός από τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.

Για τους ανεμβολίαστους θα επιβληθούν παγγερμανικά περιορισμοί προσωπικών επαφών και ιδιωτικά όπως ισχύει ήδη σε κάποια κρατίδια.

Παγγερμανικά περιορισμοί ή απαγορεύσεις θα επιβληθούν επίσης σε μεγάλες συγκεντρώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, γήπεδα κλπ. Στα σχολεία θα επιβληθεί η υποχρεωτική μάσκα μαζί με επαναλαμβανόμενο τεστ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναμένεται σχετική πρωτοβουλία στην Ομοσπονδιακή Βουλή με υπερκομματική υποβολή νομοσχεδίου και την τοποθέτηση των βουλευτών κατά συνείδηση. Στην περίπτωση αυτήν, ο μελλοντικός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «ως βουλευτής» θα ψηφίσει υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ταυτόχρονα ο Σολτς θέλει να περιοριστεί στους έξι μήνες ο χρόνος για να θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σήμερα συνταγματικά τα δραστικά μέτρα που είχαν εφαρμοστεί στο γενικό λοκντάουν για την πανδημία κορωνοϊού, όπως γενική απαγόρευση επαφών, κλείσιμο σχολείων, γαστρονομίας και επιχειρήσεων. Κατά των μέτρων είχαν προσφύγει μεταξύ άλλων και οι Φιλελεύθεροι που συμμετέχουν στην μελλοντική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος