Μετά την Ουκρανία και η Λετονία απειλεί με μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Η Λετονία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την Ουκρανία στο μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, εάν επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα μποϊκοτάρει τους αγώνες όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας είπε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα ήταν “απαράδεκτη”.

Η Ουκρανή τενίστρια Ελίνα Σβιτολίνα συμφώνησε, λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να είναι «ενωμένες» στις κυρώσεις.

Η Λετονία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα «διερευνήσει ένα τρόπο» για να συμμετέχουν αθλητές από τις δύο χώρες ως ουδέτεροι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε το σχέδιο ως «μακριά από την πραγματικότητα του πολέμου», ενώ η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Λετονίας είπε ότι η παρουσία των αθλητών θα ήταν «ενθάρρυνση για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και εξομάλυνση των εγκλημάτων πολέμου και της βίας».

Η NOC πρόσθεσε: «Εφόσον υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, η συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό οποιαδήποτε σημαία είναι απαράδεκτη».

Οι υπουργοί αθλητισμού της Βαλτικής – από την Εσθονία και τη Λιθουανία, καθώς και τη Λετονία – θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν μια κοινή έκκληση προς τη ΔΟΕ να απαγορεύσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ρώσοι αθλητές δεν πρέπει να έχουν «καμία θέση» στους Αγώνες του Παρισιού.

Η ΔΟΕ ζήτησε προηγουμένως από τις αθλητικές ομοσπονδίες να αποκλείσουν τους αγωνιζόμενους από τις χώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Ωστόσο, η δήλωση της ΔΟΕ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι “κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του”.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ μίλησε ότι δεν επιθυμεί να τιμωρήσει μεμονωμένους αθλητές για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους και η Ρωσία είπε ότι μια εκστρατεία για τον αποκλεισμό της από τον διεθνή αθλητισμό θα αποτύχει.

Οι «αποτρόπαιες πράξεις» πρέπει να έχουν «συνέπειες»

Η πρώην νούμερο τρία του κόσμου Svitolina, η οποία κέρδισε το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, είπε σε μια δήλωση στο Twitter: “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο όνειρο και το απόλυτο προνόμιο για τους αθλητές. Είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα για ένταξη και ποικιλομορφία στον αθλητισμό, τραβώντας την προσοχή του κόσμου.”

«Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να επιμείνουμε στην απαγόρευση των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών… ότι είμαστε ενωμένοι στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και ότι υπάρχουν συνέπειες για τις αποτρόπαιες πράξεις των κυβερνήσεών τους», πρόσθεσε.

«Η ζωή τους δεν μπορεί να συνεχιστεί κανονικά και ο κόσμος, ούτε ο ρωσικός και ο λευκορωσικός λαός, δεν μπορούν να αγνοούν τις φρικαλεότητες που διαπράττουν στην Ουκρανία».

Η Svitolina έφτασε στους ημιτελικούς του Wimbledon και του US Open το 2019 και δεν έχει παίξει από τότε που γέννησε το πρώτο της παιδί πέρυσι.

Πηγή: BBC

Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος