Μετά από 40 χρόνια, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας βγαίνουν στον δρόμο

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, οι βρετανοί ρωτήθηκαν τι είναι αυτό που τους κάνει πιο περήφανους στη χώρα τους. “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, απάντησαν. Την ώρα που τους γινόταν η ερώτηση, οι ειδικευόμενοι γιατροί, η “ραχοκοκαλιά του συστήματος”, ήταν σε απεργία. Την πρώτη μετά από 40 χρόνια. Την υπερψήφισε το 98% των γιατρών, και τη στηρίζει πάνω από το 65% των πολιτών. Αλλά, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σταματά τις διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς για τη σύμβαση που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Και το ρήγμα βαθαίνει.

Ο όρος “ειδικευόμενος γιατρός”, γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC, “είναι λίγο παραπλανητικός. Καλύπτει, από γιατρούς που έχουν μόλις αποφοιτήσει από την ιατρική σχολή, μέχρι αυτούς που έχουν μια δεκαετία και πλέον εμπειρίας στην πρώτη γραμμή. Στην Αγγλία, υπάρχουν 55.000 ειδικευόμενοι γιατροί -το 1/3 του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS)”.

Μετά από 40 χρόνια, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας βγαίνουν στον δρόμο
Ειδικευόμενοι γιατροί διαδηλώνουν στις 10 Φεβρουαρίου κοντά στο Γουεστμίνστερ

Τι αφορά η διαμάχη

Με τη νέα σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση, θέλει να επανακαθορίσει τις λεγόμενες “μη κοινωνικές ώρες”. Μέχρι σήμερα είναι οι ώρες εργασίας πέραν του ωραρίου 7 π.μ.-7.μ.μ. Το υπουργείο θέλει να παρατείνει το τυπικό ωράριο μέχρι τις 10 το βράδυ τις καθημερινές, συμπεριλαμβάνοντας και το Σάββατο.

Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ είπε ότι θα τους δοθεί αύξηση 11% στον βασικό μισθό. Οι γιατροί λένε ότι η αύξηση αυτή θα εξατμιστεί με τη μείωση των ωρών που πληρώνονται παραπάνω μέχρι σήμερα, όπως τα “νυχτερινά” και η εργασία τα σαββατοκύριακα.

[blocktext align=”right”]Στην πραγματικότητα, η νέα σύμβαση προβλέπει όχι περισσότερα χρήματα, αλλά περισσότερη εργασία τα σαββατοκύριακα. [/blocktext]Οι γιατροί, γράφει το BBC,  ανησυχούν για την αμοιβή τους τα σαββατοκύριακα, την εξέλιξή τους και την προστασία τους από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Οι υπουργοί λένε ότι οι τωρινοί κανόνες είναι ξεπερασμένοι και ότι χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο δουλειάς τα σαββατοκύριακα.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερα σαββατοκύριακα χωρίς την επιπλέον αμοιβή που έπαιρναν, και μελλοντικά η αμοιβή τους δε θα αυξάνεται όσο πριν, γιατί καταργούνται οι αυξήσεις με βάση τον χρόνο στην εργασία, και συνδέονται περισσότερο με κάτι που μοιάζει να συνδέεται με την απόδοσή τους, αναφέρει το BBC.

Μετά από 40 χρόνια, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας βγαίνουν στον δρόμο
Από τη διαδήλωση των γιατρών στις 12 Ιανουαρίου στο Λονδίνο

“Εξτρεμιστική μειοψηφία του 98%”

Η πρώτη απεργία των γιατρών έγινε στις 12 Ιανουαρίου. Η δεύτερη, πριν από δύο μέρες. Υπέρ των κινητοποιήσεων είχε ταχθεί με ψηφοφορία, το 98% των μελών του συλλόγου τους. Αυτό δεν εμπόδισε έναν σύμβουλο των Συντηρητικών να δηλώσει στους Times ότι οι “μετριοπαθείς” γιατροί πρέπει “να νικήσουν του εξτρεμιστές”.

“Είναι νωρίς να φανεί τι εννοεί”, γράφει καυστικά ο Μαρκ Στιλ στον Independent. “Εδώ και πολύ καιρό οι γιατροί συμμαχούν με την εξτρεμιστική μειοψηφία του 98% που αντιτίθεται στο σχέδιο, αντί να συμμαχήσουν με το 2% που αντιπροσωπεύει το μετριοπαθές κέντρο. Ένας χαρακτηριστικός εξτρεμιστής είναι ο Νααντίρ Ανσάρι, ένας γιατρός του οποίου οι βάρδιες τον άφησαν τόσο εξαντλημένο, ώστε, όπως λέει, “έπιασα τον εαυτό μου σε έναν διάδρομο να μιλά σε ένα άτομο που δεν ήταν εκεί”.

Απλοί άνθρωποι και “διάσημοι” στο πλευρό των γιατρών

Στο πλευρό των γιατρών που διαδήλωναν το περασμένο Σάββατο, βρέθηκαν η ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η σχεδιάστρια Βίβιεν Γουέστγουντ. Στην πρώτη τους κινητοποίηση, ο ηθοποιός Μάρτιν Φρίμαν, ο “δρ. Τζον Γουώτσον” στη σειρά Sherlock, βρέθηκε κοντά στους απεργούς γιατρούς σε συγκέντρωση έξω από νοσοκομείο του Λονδίνου. Οι ίδιοι λένε ότι τους έφερε να πιουν και ζεστά ροφήματα. “Μου έσωσαν τη ζωή όταν έπαθα έμφραγμα τον περασμένο χρόνο”, είπε για το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μιλώντας στη συγκέντρωση η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Μετά από 40 χρόνια, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας βγαίνουν στον δρόμο
Γιατροί από τη Γάζα αναρτούν στο facebook μήνυμα συμπαράστασης στους συναδέλφους τους στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες υποστήριξης διαδίδονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι και γιατροί από τη Γάζα “μοιράστηκαν” στα social media την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους στη Βρετανία. O Μπάρι Σίργουιν βρέθηκε στον δρόμο για να υποστηρίξει τους γιατρούς. Είπε στην ιστοσελίδα του WSWS, “έκανα εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πολλά χρόνια πριν. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η συντηρητική κυβέρνηση να προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πιστέψτε με, θα πολεμήσω με νύχια και με δόντια για να κρατήσουμε το εθνικό σύστημα υγείας.”

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των πολιτών θεωρούν ότι για τις κινητοποιήσεις των γιατρών ευθύνεται η κυβέρνηση, και μόλις το 13% ρίχνει την ευθύνη στους γιατρούς. Γεγονός που κάνει πολλούς να ρωτούν γιατί οι Εργατικοί “προσπέρασαν την ευκαιρία” και δεν έκαναν καμία ερώτηση για το ζήτημα, στη διάρκεια της “ώρας του πρωθυπουργού”.

Μετά από 40 χρόνια, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας βγαίνουν στον δρόμο
Ειδικευόμενοι γιατροί διαδηλώνουν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, στις 10 Φεβρουαρίου

“Δούλεψα 100 ώρες σε 7 μέρες”

Ο Τομ Λίβινγκστον είναι ειδικευόμενος γιατρός, πατέρας δύο παιδιών. Έκανε μια ανάρτηση στο facebook που “μοιράστηκε” χιλιάδες φορές. Καλώντας όλους “να αγωνιστούν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

“Μόλις τελείωσε μία εβδομάδα κατά την οποία δούλεψα σχεδόν 100 ώρες σε επτά μέρες. Προτού οι άνθρωποι αναρωτηθούν, θα πω ότι φταίω κι εγώ που «αντάλλαξα» το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, αλλά -οποία έκπληξη- ήθελα να περάσω τα πρώτα Χριστούγεννα του γιου μου στο σπίτι και όχι στη δουλειά.”

Και ο ειδικευόμενος γιατρός συνεχίζει περιγράφοντας την εβδομάδα αυτή. “Έβαλα πολλούς ανθρώπους σε αναπνευστική βοήθεια χωρίς τα απαραίτητα κρεβάτια για τους ασθενείς… Έχασα τον λογαριασμό των αριθμό των συγγενών στους οποίους έπρεπε να μεταφέρω τα άσχημα νέα… Κράτησα το χέρι ενός ασθενούς στην ανάνηψη επειδή ήταν ανήσυχος και μου ζήτησε να μην τον αφήσω… Μίλησα σε νοσοκόμες που έκαναν τα πάντα για να βρουν κρεβάτια στους ασθενείς, ενώ ασθενείς «ξεχείλιζαν» σε φορεία στα επείγοντα επί ώρες… Είδα γιατρούς και νοσοκόμες, και άλλους εργαζόμενους να παλεύουν να βρουν λίγα λεπτά για διάλειμμα, καθώς η προτεραιότητά τους ήταν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια το τσουνάμι των ασθενών που έμπαιναν από τις μπροστινές πόρτες… Δούλεψα άλλες οκτώ ώρες απλήρωτος για να κάνω «χαρτοδουλειά».

Είμαι συναισθηματικά και φυσικά εξαντλημένος. Ήμουν επικίνδυνα κουρασμένος στη διάρκεια της 45λεπτης διαδρομής μου από τη δουλειά μέχρι το σπίτι. Έκανα τρεις μέρες να δω τα παιδιά μου για να φροντίζω τους αγαπημένους άλλων ανθρώπων.

Αυτή η εβδομάδα μου έδειξε πόσο υπέροχους ανθρώπους έχουμε στο εθνικό σύστημα υγείας. Ανθρώπους που δουλεύουν υπό έντονο στρες και μόνιμα περιορισμένους πόρους. Εγκαταλειμμένους από κυβερνήσεις που… φαίνονται αποφασισμένες να διαλύσουν έναν εθνικό θησαυρό και να ξεπουλήσουν τα κομμάτια του σε ιδιωτικές εταιρίες που έχουν μόνη προτεραιότητα το κέρδος….

Η προτεραιότητα των εργαζόμενων είναι ο ασθενής μπροστά τους. Για αυτό αξίζει να αγωνιστούμε. Για μένα, για αυτό αξίζει να απεργήσουμε. Η διαμάχη είναι για πολλά παραπάνω από μια σύμβαση. Είναι για να σώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.”

πηγές: Independent, BBC, The Telegraph, Metro, World Socialist Website

φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος