Ισραήλ- Νετανιάχου: Σφυροκόπημα της Γάζας από αέρος και ξηράς για όσο χρειαστεί

Με τις εχθροπραξίες στην 5η ημέρα τους, χωρίς ένδειξη αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ότι ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή της Γάζας, προκειμένου να εξουδετερώσει τους θύλακες των δυνάμεων της Χαμάς. Ωστόσο δύο ώρες μετά την ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε το ανακοινωθέν επικαλούμενος «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας». Την ίδια ώρα ο απολογισμός των θυμάτων στα πλήγματα που συνεχίζει να καταφέρνει στο παλαιστινιακό έδαφος αυτή την εβδομάδα έσπασε το φράγμα των εκατό νεκρών.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 27 παιδιά. Ξεπερνούν τους 620 οι τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές.

Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενημέρωσε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ενέκρινε την κινητοποίηση τουλάχιστον 9.000 εφέδρων, ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης, την ώρα που το ισραηλινό πυροβολικό ενισχύεται κατά μήκος του “τείχους ασφαλείας“, γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, απ’ όπου οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν μονομερώς το 2005.

Το πυροβολικό προς το παρόν βάλλει από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, αναφέρουν ξένοι ανταποκριτές.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου -ο οποίος έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε μέσω ρωσικού διαύλου- ανέφερε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, προσθέτοντας ότι η Χαμάς, θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές, με τους μαχητές της Χαμάς να απαντούν με εκτόξευση ρουκετών σε διάφορα σημεία, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας και η νύχτα γίνεται μέρα από τις αεροπορικές επιδρομές.
Οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύθηκαν άλλες 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, μετέδωσε ο παλαιστινιακός ραδιοφωνικός σταθμός Ντούνια αλ Ουάταν.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)» σε ισραηλινές επιθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση 50 ρουκετών εναντίον της Ασκελόν και της Ασντότ. Παράλληλα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερσέβα, Ασκελόν και Σντερότ.
Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρατιωτικός βραχίονας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον της Νετιβότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν σταματήσει από τη 10η Μαΐου, πυροδοτήθηκαν από τις ταραχές στο τέμενος Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας ξέσπασαν εξάλλου μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ισραήλ να διωχθούν οικογένειες Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα και να παραχωρηθούν ακίνητα σε εβραίους εποίκους, με το σκεπτικό ότι ανήκαν στις οικογένειές τους πριν από το 1948. Εκκρεμεί η λήψη τελεσίδικης απόφασης.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ανέφεραν διπλωμάτες. Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο νορβηγός διπλωμάτης Τορ Βένεσλαντ, εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος το «πνεύμα του Έιντ», ζήτησε χθες βράδυ «αποκλιμάκωση και τερματισμό των εχθροπραξιών άμεσα».

Την Πέμπτη, αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεσολαβητών είχε επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία και με την κυβέρνηση του Ισραήλ με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία δέσμευση για εκεχειρία από την ισραηλινή πλευρά και εγκατέλειψε το Τελ Αβίβ με άδεια χέρια, δήλωσε σήμερα πηγή ενημερωμένη σχετικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS από το Κάιρο.

Σύμφωνα με την πηγή, η αντιπροσωπεία πρότεινε να υπάρξει προσωρινή ανακωχή που κατόπιν θα γινόταν μόνιμη. «Ωστόσο μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία αυτή δεν μοιάζει να έχει προοπτική (επιτυχίας)», τόνισε. «Προτάθηκε τρίωρη κατάπαυση του πυρός, κατόπιν εξάωρη, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση». Οι Παλαιστίνιοι «απαιτούν το Ισραήλ να σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ από την πλευρά του, απλούστατα αρνείται να απαντήσει στις πρωτοβουλίες και τις εκκλήσεις για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ήταν αναγκασμένη έτσι να φύγει από το Τελ Αβίβ».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος