Μελβούρνη: Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στο Ελληνικό φεστιβάλ «Αντίποδες»

Array

Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν έναν από τους κεντρικότερους δρόμους στο κέντρο της Μελβούρνης, τη γεμάτη ελληνική ιστορία Lonsdale street. Αιτία για την κοσμοσυρροή ήταν το πολυαναμενόμενο, καθώς είχε αναβληθεί για δύο χρόνια λόγω κορονοϊού, ελληνικό Φεστιβάλ «Αντίποδες».

Η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού στην Αυστραλία και ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο είναι άλλωστε και το πολυπληθέστερο φεστιβάλ ανάνεσα σε όλα τα εθνοτικά φεστιβάλ της πολύ-πολιτισμικής Αυστραλιανής μεγαλούπολης, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος Μελβούρνης δίνει άδεια για street festival τέτοιου μεγέθους που «αναστατώνει» την καθημερινότητα σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Μελβούρνη: Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στο Ελληνικό φεστιβάλ «Αντίποδες»

Τους χιλιάδες συγκεντρωμένους ομογενείς, Αυστραλούς και άλλους επισκέπτες στην επίσημη εκδήλωση έναρξης περίμενε μια μεγάλη έκπληξη που προκάλεσε δέος και συγκίνηση:

-Στην πρόσοψη του επιβλητικού κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας αποκαλύφθηκε ο νέος διάκοσμος, ορατός από τους πάντες στην πολύβουη μεγαλούπολη:
-Ένα πιστό αντίγραφο της Δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοτεχνημένο σε γνήσιο Πεντελικό μάρμαρο!

Έργο του Έλληνα γλύπτη Κωνσταντίνου Δούση και του μαρμαροτεχνίτη Παναγιώτη Βασιλάκη, σμιλεύθηκε στο εργαστήριο τους στην Καλαμάτα και μεταφέρθηκε στην Αυστραλία με κοντέινερ. Ζυγίζει έξι τόνους και έχει μήκος 25 μέτρων ενώ συμβολικά δεν αναπαρίστανται τα δύο τμήματα που παραμένουν στο βρετανικό μουσείο μετά την αρπαγή τους από τον λόρδο Έλγιν.

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ο πρωθυπουργός της Βικτώρια

Με αυτή την αφορμή, ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτώρια Daniel Andrews κατά την ομιλία του στη διάρκεια της τελετής έναρξης των εκδηλώσεων, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Αυστραλίας για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός της Βικτώρια μιλώντας στο κοινό στα Ελληνικά τόνισε εμφαντικά πως, «δίχως την Ελλάδα δεν θα υπήρχε Δημοκρατία, Επιστήμη, Ιατρική και ο σημερινός Δυτικός Πολιτισμός. Και, δίχως τους Έλληνες δε θα υπήρχε η Lonsdale street, δε θα υπήρχε η Μελβούρνη δε θα υπήρχε η Βικτώρια».

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Μελβούρνη είναι τρεις μεγάλες πόλεις Ελλήνων τόνισε χειροκροτούμενος από τους ομογενείς ο κ. Andrews.

«Η αθρόα προσέλευση επιβεβαιώνει πόσο είχε λείψει το φεστιβάλ. Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, τα καταφέραμε. Είμαστε εδώ, στο κέντρο και με τη ζωφόρο να κοσμεί την Κοινότητα για να θυμίζει σε όλους πως εδώ είναι για πάντα μια Ελληνική γωνιά», τόνισε κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε τα έντονα συναισθήματα που του προκάλεσε η ζεστή υποδοχή απ´ όλους τους ομογενείς από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Αυστραλία:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο υπηρετείτε Αξίες και Αρχές πολλών χιλιάδων ετών. Και θέλω να είστε σίγουροι πως πίσω, στην πατρίδα, είμαστε υπερήφανοι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Θέλω να ξέρετε κάτι, η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια, είναι ισχυρή και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ξέρουν καλά πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Επιζητούμε τη φιλία, επιζητούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επεσήμανε ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις στην Lonsdale street εξελίσσονται σε τρεις διαφορετικές σκηνές με τη συμμετοχή 500 καλλιτεχνών, ομογενών αλλά και από την Ελλάδα, πολλά χορευτικά συγκροτήματα ενώ έχουν σχεδιαστεί περισσότερα από 70 δρώμενα.

Κυρίαρχη βέβαια είναι η παρουσία της Ελληνικής κουζίνας την οποία τιμούν ανεξαιρέτως Έλληνες και ξένοι με πρωταθλητή βέβαια το σουβλάκι, με πίτα ή άνευ, καθώς υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες τα τεμάχια που καταναλώθηκαν.

Για τα παιδιά εκτός από το πλήθος των ψυχαγωγικών ευκαιριών που προσφέρονται, στην πρώτη γραμμή βρέθηκε ο γνωστοπς σε όλους μας…καραγκιόζης και το παραδοσιακό θέατρο σκιών, μοιράζοντας απλόχερα ελληνικό γέλιο σε όλες τις ηλικίες.

Αυστραλία – ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος