Μελέτη-Covid-19: Ποιοί κινδυνεύουν με εισαγωγή σε νοσοκομείο παρότι πλήρως εμβολιασμένοι

Δύο εβδομάδες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, τα άτομα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα και υπό αυτή την έννοια δεν παρουσιάζουν μόνο μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά ακόμη και σε περίπτωση λοίμωξης, αναπτύσσουν επίσης πιο ήπια ασθένεια από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες μελέτες υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν επωφελούνται όλα τα εμβολιασμένα άτομα εξίσου από την ανοσολογική προστασία του εμβολιασμού. Μελέτη επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Microbiology and Infection διαπιστώνει τώρα ότι καταρχήν ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι και μερικές φορές ασθενείς με καρκίνο έχουν ασθενέστερη ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό, γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει για ποιο λόγο εξακολουθούν να παρατηρούνται κρούσματα σε ηλικιωμένους και γηροκομεία παρά τους διπλούς εμβολιασμούς.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα 152 ασθενών στο Ισραήλ που είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό και έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία σε νοσοκομείο. Όλοι οι ασθενείς είχαν λάβει το εμβόλιο της Biontech/Pfizer. Η μέση ηλικία των νοσούντων ήταν 71 έτη που σημαίνει ότι οι μισοί από τους ασθενείς ήταν νεότεροι και οι άλλοι μισοί μεγαλύτεροι. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνδρες σε ποσοστό 70%, ενώ το ένα τέταρτο των ασθενών προήλθε από ένα γηροκομείο κατά 25%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σοβαρών ασθενών υπέφερε από υπάρχουσες συννοσηρότητες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Έτσι η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκε σε ποσοστό 71%, ακολουθούμενη από τον διαβήτη με 48%, καρδιακή ανεπάρκεια κατά 27%, χρόνια νεφρική και πνευμονική νόσο σε ποσοστό 24%, καρκίνο με 24% και άνοια σε 19% και μόνο έξι από τους 152 ασθενείς ήταν υγιείς. Το 40% των ασθενών έπαιρναν επίσης φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Από τους νοσηλευόμενους το 25%, δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις, χρειάστηκε να συνδεθεί με αναπνευστήρα, ενώ 34 από τους 152 ασθενείς πέθαναν. Επίσης περίπου το ένα τρίτο των πληγέντων δεν ήταν σοβαρά άρρωστοι με την Covid-19, γεγονός που υποδηλώνει ότι έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία στην κλινική λόγω άλλων περιστάσεων.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να συνεχίσουν να προστατεύονται οι άνθρωποι σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνιστούν έναν τρίτο εμβολιασμό.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος