Μεξικό: Αμφισβητεί νομικά η κυβέρνηση απόφαση του Αν. Δικαστηρίου που ανέστειλε προεδρική εκλογική  μεταρρύθμιση

Η μεξικανική κυβέρνηση έκανε σαφές χθες Κυριακή ότι θα αμφισβητήσει νομικά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ανεστάλη η εφαρμογή μέρους αμφιλεγόμενης εκλογικής μεταρρύθμισης που προώθησε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Διατάξεις της μεταρρύθμισης αυτής, πιο περιορισμένης εμβέλειας εκδοχής της αναθεώρησης του Συντάγματος που επιδίωκε αρχικά ο αρχηγός του κράτους, ανεστάλησαν με απόφαση του δικαστηρίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε πως θα εξετάσει προσφυγή του INE, του ανεξάρτητου Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, με σκοπό να ανατραπεί η μεταρρύθμιση στο σύνολό της.

Η κυβέρνηση του κ. Λόπες Ομπραδόρ τόνισε πως θα αμφισβητήσει νομικά την απόφαση και την επέκρινε έντονα θεωρώντας πως είναι “ψέμα πως τίθενται σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και η οργάνωση των εκλογών”.

Στην ανακοίνωση του την περασμένη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε πως η υπόθεση αφορά «ενδεχόμενη παραβίαση των πολιτικών και εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανήκει στην κεντροαριστερά, έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με την INE στο παρελθόν.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η μεξικανική Γερουσία ενέκρινε οριστικά που γενικά έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Σχέδιο Β».

Η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τη μεταρρύθμιση, στην οποία βλέπει «επίθεση» εναντίον της δημοκρατίας, καθώς αποδυναμώνει την INE, ενώ δίνει περισσότερες εξουσίες στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου το MORENA του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ είναι ισχυρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος