Μεγαλύτερο ρόλο επιδιώκει η Ιταλία στο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου οι Ιταλοί ΥπΕξ, Αντόνιο Ταγιάνι, και ΥπΑμ, Γκουίντο Κροσέτο, παρευρέθηκαν σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Σκοπός, η Ιταλία να λειτουργήσει ως ‘πολιτικό λιπαντικό’ σε μια δύσκολη κατάσταση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην καρδιά της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, η πληγή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν έχει κλείσει από την αυτοανακήρυξη ανεξαρτησίας (απόσχιση) της τελευταίας, το 2008, και το γεγονός της τελικής προειδοποίησης που απηύθυνε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προς τους Σέρβους για να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους φαίνεται να λειτουργεί σαν λάδι στη φωτιά, ειδικά τη στιγμή που η διαμεσολάβηση των Βρυξελλών απέτυχε. Γι’ αυτό και τα Ιταλικά ΥπΕξ και ΥπΑμ μετέβησαν μαζί, πρώτα στο Βελιγράδι, και στη συνέχεια στην Πρίστινα.

Η Ιταλία συμμετέχει ενεργά στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ιταλική ειρηνευτική αποστολή αποτελείται από περίπου οκτακόσιους άνδρες, από σώματα Στρατού και Καραμπινιέροι, ενώ από τον Οκτώβριο – και για δέκατη τρίτη φορά – η Ιταλία έχει αναλάβει τη διοίκηση της Kfor, της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Όπως σχολίασε ο ΥπΑμ Κροσέτο στο πρακτορείο Adnkronos “αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουμε τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα μεταξύ των 27 χωρών της Kfor. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε σε πολιτικό επίπεδο την ίδια βαρύτητα που είχαμε εδώ από στρατιωτικής πλευράς μέχρι τώρα”.


Η επίσκεψη των δύο Ιταλών Υπουργών στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μείζον διπλωματικό βήμα. Τα Ιταλικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως το Βελιγράδι αναζητά έναν μεγαλύτερο ρόλο της Ιταλίας στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα “εκτιμάται η προθυμία του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να συμβιβαστεί στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και να συνεργαστεί με την Ευρώπη στο μέτωπο των μεταναστών, υπό το πρίσμα των αυξημένων ροών στη Βαλκανική Οδό”.

Ο Ταγιάνι πρόσθεσε πως “είναι στο χέρι μας, ως Ιταλοί, να παίξουμε το ρόλο του ειρηνοποιού, ως πρωταγωνιστές που κάνουν τα πάντα για να μειώσουν την ένταση στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας”. Η Ιταλία βλέπει τα Βαλκάνια ως “στρατηγική περιοχή” για ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ο Ταγιάνι. Μάλιστα η εφημερίδα Il Piccolo σχολιάζει πως ο Ταγιάνι “εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μιας Συνόδου Κορυφής αφιερωμένη στην περιοχή, η οποία θα διεξαχθεί ίσως στη Ρώμη, καθώς και ενός επιχειρηματικού φόρουμ για τις επιχειρήσεις και την οικονομία”.

Ενδιαφέρον επίσης το σχόλιο του ΥπΑμ Κροσέτο σχετικά με την στάση της Σερβίας, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ παράλληλα στοχεύει σε ένταξη στην ΕΕ. “Η Σερβία δεν θέλει να εργαλειοποιηθεί από κανέναν, έχει τη δική της στάση, έχει δείξει μεγαλύτερη προθυμία για διάλογο από ό,τι θα περίμενα” τόνισε ο Κροσέτο.

Η Ιταλική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με αντικρουόμενα μηνύματα. Ο Ταγιάνι δήλωσε πως “ενώπιον της Ιταλίας, και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να μη διακόψουν τις συνομιλίες, αλλά να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και αυτό μου δίνει ελπίδα”.

Παράλληλα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την Ιταλική επίσκεψη ως “εξαιρετικά σημαντική”, με την ευχή η Ιταλία να έχει “μεγαλύτερο ρόλο στα Βαλκάνια”. Όμως στην Πρίστινα η ΥπΕξ του Κοσσυφοπεδίου, Ντόνικα Γερβάλα, ευχαρίστησε την Ιταλία για “τη συμβολή της στην ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή”, όμως υπογραμμίζοντας πως η Σερβία προσπαθεί να “αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο απειλώντας με πόλεμο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος