Διπλωματική κρίση Ισπανίας-Μαρόκου – Μαζική είσοδος 6.000 παράνομων μεταναστών στις ισπανικές ακτές

Ισπανία/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Τουλάχιστον 6000 άτομα μπήκαν σε ισπανικό έδαφος στο Μαρόκο πηδώντας τον προστατευτικό τοίχο ή κολυμπώντας μέχρι τις ακτές της Θέουτα. Η Θέουτα και η Μελίγια αποτελούν ισπανικές πόλεις στο Μαρόκο από τον 17ο αιώνα η πρώτη και τον 15ο αιώνα η τελευταία.

Ιστορικά οι δύο πόλεις στην ουσία αποτελούσαν σημείο αναφοράς για την ναυτική προστασία του στενού του Γιβραλτάρ και των πειρατικών επιθέσεων. Με το πέρασμα των αιώνων παρέμειναν ισπανικό έδαφος μέχρι και σήμερα. Από το 1995 θεωρούνται Αυτόνομες πόλεις της Ισπανίας. Παρά το γεγονός ότι το Μαρόκο με συχνές πρόσφυγες του προς τον ΟΗΕ ζήτησε την προσάρτηση των δύο αυτών πόλεων στο Μαρόκο, η Ισπανία παρέμεινε ανυποχώρητη καθώς δεν πρόκειται για αποικίες αλλά ισπανικό έδαφος για πολλούς αιώνες ακόμα και πριν την Δυναστία των Αλαουί που ιδρύθηκε το 1631 στο Μαρόκο.

Η Θέουτα (πληθυσμός περίπου 86.000) και η Μελίγια (πληθυσμός 84.000) αποτελούν το μοναδικό ευρωπαϊκό έδαφος στην αφρικανική ήπειρο. Προστατεύονται με ισχυρές δυνάμεις και αποτελούν το σημείο αναφοράς για την παράνομη είσοδο Αφρικανών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κάθε χρόνο χιλιάδες απόπειρες εισόδου καταλήγουν σε επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών σε διάστημα 24 ωρών.

Τα ξημερώματα έγινε μαζική είσοδος 6.000 μεταναστών σε ισπανικό έδαφος στην παραλία Ταραχάλ της Θέουτα και τουλάχιστον 1.500 είναι ανήλικοι. Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι μαροκινής καταγωγής.

Πρόκειται για μία πολιτική και διπλωματική κρίση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου χωρίς προηγούμενο. Δυνάμεις του ισπανικού στρατού κατευθύνονται ήδη προς την Θέουτα ενώ ο Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε το ταξίδι του το απόγευμα για το Παρίσι και σε λίγο θα κάνει διάγγελμα.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών και θεωρείται ότι ξεκινά από τον Δεκέμβριο του 2020 που το Μαρόκο ζήτησε την στήριξη της Ισπανίας στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας και του Μετώπου Πολισάριο. Η Ισπανία διεθνώς δεν στηρίζει το Μαρόκο στον έλεγχο της Δυτικής Σαχάρας και πιθανότατα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι ότι ο επικεφαλής ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Καλί, νοσηλεύεται με κορονοϊό σε νοσοκομείο της ισπανικής πόλης Λογρόνιο χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Διπλωματικές πηγές επιχειρούν να αποσυνδέσουν την μαζική είσοδο Μαροκινών στις ακτές της Θέουτα με την νοσηλεία του Καλί όμως το Μαρόκο έχει επιδείξει την δυσαρέσκειά του.

Η Δυτική Σαχάρα αποτελεί το μήλο της έριδας μεταξύ Μαρόκου και Μετώπου Πολισάριο. Από το 1991 βρίσκεται σε ισχύ κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών. Όμως δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια συνεχείς στρατιωτικές προκλήσεις.

Η Δυτική Σαχάρα από το 1975 βρίσκεται υπό μαροκινό έλεγχο όμως το Μέτωπο Πολισάριο επιχείρησε πολλές φορές να εισβάλει στην περιοχή με αποτέλεσμα να χρειαστεί συχνά η παρέμβαση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στον λογαριασμό του στο τουίτερ σημείωσε ότι « η Ισπανία θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα της Θέουτα κόντρα σε κάθε πρόκληση». Ο πρόεδρος της Θέουτα χαρακτήρισε την κατάσταση ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος