Mattarella – Macron στο Παρίσι: Εγκάρδια συνάντηση με επίκεντρο πανδημία και Αφρική

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Mattarella παρευρέθη στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron, με τον οποίο υπήρξε μια θερμή και εγκάρδια ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Ιταλού Προέδρου Mattarella στο εξωτερικό μετά την πανδημία, η οποία έφερε δυσκολίες και στις δύο χώρες. Μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος Macron τόνισε πως οι δύο χώρες δεν σταμάτησαν ποτέ να συνομιλούν και να δουλεύουν μεταξύ τους, και μίλησε για τις δυσκολίες της πανδημίας και για την Γαλλία, υπενθυμίζοντας πως «η Ιταλία και η Γαλλία βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση σε απόσταση 10 ημερών».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Mattarella, η συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων επικεντρώθηκε σε «όλα όσα βρίσκουν κοινά Γαλλία και Ιταλία, σημειώνοντας τη σημασία να διαδραματίσουμε έναν ρόλο ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης σε σχέση με το μέλλον των περιοχών κοντά στην ΕΕ».

Επίσης στη συνάντηση των δύο Ηγετών δόθηκε η ευκαιρία για την ανακοίνωση της δημιουργίας κοινού εθελοντικού σώματος αντιρρησιών συνείδησης με νέους και από τα δύο Έθνη. «Η Ιταλία χαιρέτισε θερμά αυτή την πρόταση, όπου οι νέοι μας θα συνεργαστούν, ανταλλάσσοντας εμπειρίες. Η προσοχή στους νέους είναι η βάση του οράματος της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν ως αντικείμενο την κατάσταση των νέων γενεών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Mattarella.

Ο Ιταλός Πρόεδρος τόνισε πως «η Ένωση είναι η προοπτική των νέων γενεών. Η ΕΕ είναι πρωταγωνίστρια της διεθνούς κοινότητας» αλλά επίσης υπογράμμισε πως «μας περιβάλλουν εντάσεις: η Ευρώπη μπορεί να μεταφέρει την κλίση της προς την ειρήνη. Και η Ιταλία και η Γαλλία είναι ενωμένες στην πραγματοποίηση αυτού του ρόλου». Ο Ιταλός Πρόεδρος έκλεισε λέγοντας πως «η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είναι μια ιστορική ευκαιρία για την ενίσχυση της Ένωσης». 

Ο Πρόεδρος Macron είπε για τις δύο χώρες πως «έχουμε πληγεί σοβαρά από την υγειονομική κρίση και αντιμετωπίζουμε και οι δύο τις ίδιες προκλήσεις» και επανέλαβε «την αλληλεγγύη μου στα θύματα που έχετε καταγράψει. Ήσασταν οι πρώτοι που αντιμετωπίσατε τον ιό, μερικές φορές μόνοι, αλλά μαζί καταφέραμε να δώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση». 

Ευκαιρία αυτής της συνάντησης ήταν και μια εκτενέστερη συζήτηση για το θέμα της Λιβύης και το Σαχέλ, «Κράτη που μας καλούν σε ευθύνη» για τα οποία ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ιταλία και η Γαλλία έχουν «συγκλίνουσες απόψεις και κοινές ανησυχίες». 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Macron «υπήρξε μια αδιάκοπη κοινή εργασία που δομήθηκε τους τελευταίους μήνες με κοινές επισκέψεις των υπουργών μας, στη συνέχεια με κοινή εργασία στη Διάσκεψη του Βερολίνου και η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Γαλλικού Συμβουλίου Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα, για να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το κεφάλαιο.»

Σχετικά με το Σαχέλ, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως «η Ιταλία είναι μια χώρα στην οποία αποτίουμε φόρο τιμής για τη δέσμευσή της, ιδίως με τη συμβολή της στην task force Takuba και τη συμμετοχή της σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος Mattarella επικεντρώθηκε και στάθηκε στην Αφρική ως μείζον θέμα της συνάντησης, λέγοντας μάλιστα πως στην Ιταλία «κάποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τοποθετηθεί ένα σήμα απαγόρευσης εισόδου. Η υποστήριξη για την Αφρική είναι ανάγκη, πέρα από υποχρέωση αλληλεγγύης, ακόμη και ιστορική». Σαφείς αιχμές κατά όσων θέλουν να κλείσουν τα σύνορα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος