Μάριο Ντράγκι: Πρόταση για πιθανή συνεργασία Ρωσίας – Ουκρανίας με απεμπλοκή του σίτου στη Μαύρη Θάλασσα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μόλις τελείωσε μια ασυνήθιστα μικρής διάρκειας συνέντευξη Τύπου στο Παλάτσο Κίτζι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι ‘αισθάνθηκε την υποχρέωση’ να τηλεφωνήσει στον Ρώσο Πρόεδρο ώστε να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση.
“Αναζήτησα τον Πρόεδρο Πούτιν: ο στόχος ήταν να ρωτήσω εάν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να ξεμπλοκάρει το σιτάρι που βρίσκεται σήμερα σε αποθήκες στην Ουκρανία, γιατί η επισιτιστική κρίση που πλησιάζει και είναι ήδη παρούσα σε ορισμένες Αφρικανικές χώρες θα είναι γιγαντιαίων διαστάσεων με τρομερές ανθρωπιστικές συνέπειες”.

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και στην πρότασή του για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης. “Μια πρώτη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να διερευνηθεί είναι εάν μπορεί να οικοδομηθεί μια πιθανή συνεργασία (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) για την απεμπλοκή των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα”.
Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ο Πούτιν είπε ότι αυτό δεν αρκεί για να λυθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά ο Ντράγκι συνέχισε “ας προβούμε στην απεμπλοκή τους, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος (οι προμήθειες σίτου) να αλλοιωθούν”.

Σε αυτό το σημείο “ο Πούτιν είπε ότι το πρόβλημα είναι πως τα λιμάνια είναι ναρκοθετημένα” και ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως οι νάρκες τοποθετήθηκαν ώστε να μην γίνει καμία στρατιωτική επέμβαση από θαλάσσης.
Ο Ντράγκι τόνισε πως η συνεργασία θα πρέπει να δομηθεί ώστε “από τη μία να γίνει αποναρκοθέτηση, από την άλλη να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα γίνουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως “δεν εξερευνήθηκε εις βάθος το θέμα των εγγυήσεων” και δήλωσε πως πρόκειται περί “προσπάθειας”, η οποία θα μπορούσε και να μην αποφέρει καρπούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος