Μάριο Ντράγκι: Από το καλοκαίρι ο μέγιστος αντίκτυπος των Ρωσικών κυρώσεων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας των διεργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προέβη σε συνέντευξη τύπου ενώπιον των Ιταλών δημοσιογράφων.

Ο Ντράγκι τόνισε πως “ήταν ένα μακροσκελές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα”.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό, ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “η δράση της ΕΕ για την ενέργεια θα αναπτυχθεί σε πολλά μέτωπα. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και τις υψηλές τιμές. Η Επιτροπή έλαβε επίσημα εντολή να μελετήσει τη σκοπιμότητα του ανώτατου ορίου τιμών”, μια μάχη στην οποία πρωτοστάτησε ο Ντράγκι από την αρχή των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι “η συμφωνία για τις κυρώσεις ήταν απόλυτη επιτυχία”, κάτι που “δεν θα ήταν αξιόπιστο να την φανταστεί κανείς πριν από λίγες μέρες” και τόνισε πως οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν “τον μέγιστο αντίκτυπο από αυτό το καλοκαίρι”.
Σχετικά με το θέμα της ενέργειας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “η Ιταλία δεν τιμωρείται από τη συμφωνία, ακόμη και για εμάς η υποχρέωση να μην εισάγουμε ρωσικό πετρέλαιο θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους” κάτι που θέτει την Ιταλία “όπως όλους τους άλλους”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου και τη συνέχεια της συνεχούς προμήθειας στην Ιταλία, ο Ντράγκι τόνισε πως η συμπεριφορά της πετρελαϊκής ΕΝΙ ήταν “πολύ διάφανη” και επανέλαβε τον τρόπο πληρωμής που πριν από λίγες μέρες εξήγησε η ίδια η εταιρεία ΕΝΙ σε σχετικό ανακοινωθέν.
Σημειωτέον, ότι για το γεγονός πως η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου αντιστοιχεί στην χρηματοδότηση της Ρωσίας στα πλαίσια του πολέμου, ο Ντράγκι απάντησε πως “είναι μια απογοητευτική κατάσταση, μεγάλης ντροπής, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά”.

Εκτός από την ενέργεια, για τον Μάριο Ντράγκι είναι μείζον και το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας.
“Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή που θα πρέπει να τη διαχειριστούμε όλοι μαζί” τόνισε ο Ντράγκι, “μία από τις προτεραιότητες είναι να ανοίξουν ξανά και να αποναρκωθετηθούν τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να απεμπλακούν τα σιτηρά”.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι και την Δευτέρα βράδυ, δηλαδή πως “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο” προσθέτοντας πως “διαφορετικά, οι χώρες που κινδυνεύουν με λιμό, και που δεν είναι ήδη με τη Δύση, θα αισθανθούν προδομένες και δεν θα έρθουν ποτέ στο πλευρό της Συμμαχίας”.

Επίσης, ο Ντράγκι επαναδιατύπωσε την πρόταση που λέει εδώ και πολύ καιρό σχετικά με το τέλος του πολέμου, δηλαδή πως “η Ουκρανία θα είναι αυτή που θα επιλέξει την ειρήνη που θέλει, γιατί μια επιβεβλημένη ειρήνη δεν θα ήταν βιώσιμη”.

Τέλος, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο του ταξιδιού του Ματέο Σαλβίνι στη Μόσχα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ιταλία, τόνισε πως “η Κυβέρνηση είναι ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους της G7 και την ΕΕ και συνεχίζει να το κάνει” και υπογράμμισε πως, όπως είχε δηλώσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της (Ιταλικής)  Δημοκρατίας (COPASIR) “όσον αφορά τις όποιες σχέσεις εκπροσώπων δυνάμεων που βρίσκονται στην Κυβέρνηση, το σημαντικό είναι να υπάρχουν σχέσεις διαφάνειας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος