Ιταλία: Η πετρελαϊκή ΕΝΙ προέβη σε προσωρινό άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική πετρελαϊκή ΕΝΙ με σημερινή της ανακοίνωση πληροφορεί πως προέβη σε προσωρινό άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ευρώ και σε ρούβλια στην Gazprom Bank.

Ο Ιταλικός ενεργειακός κολοσσός αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε πως “καθώς οι προθεσμίες για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, η Eni έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος δύο λογαριασμών (τύπου) Κ στην Gazprom Bank, σε προληπτική βάση (ένας σε ευρώ και ο δεύτερος σε ρούβλια)” τονίζοντας πως “αυτό ακολουθεί το μονομερές αίτημα της Gazprom Export για τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ των μερών σύμφωνα με τη νέα διαδικασία πληρωμής φυσικού αερίου που έχει θεσπίσει η Ρωσική Ομοσπονδία”.

Το δελτίο τύπου σημειώνει πως “ενώ η Eni έχει απορρίψει αυτές τις τροποποιήσεις, η Εταιρεία πρόκειται να ανοίξει προσωρινά τους δύο λογαριασμούς με την επιφύλαξη των συμβατικών της δικαιωμάτων, τα οποία εξακολουθούν να προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ. Αυτή η ρητή προϋπόθεση θα περιλαμβάνεται στη διαδικασία πληρωμής”.

Η εταιρεία υπογραμμίζει πως η απόφαση “κοινοποιήθηκε στα Ιταλικά (αρμόδια) όργανα” και πως “ελήφθη σε συμμόρφωση με το τρέχον πλαίσιο διεθνών κυρώσεων και μιας συνεχιζόμενης συζήτησης με την Gazprom Export ώστε να επιβεβαιωθεί ρητά ότι οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος ή κόστος που προκύπτει από αυτή τη νέα διαδικασία πληρωμής θα κατανεμηθεί στην Gazprom Export”.

Το δελτίο τύπου τονίζει επίσης πως “από σήμερα, η Gazprom Export και οι αρμόδιες Ρωσικές Ομοσπονδιακές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι: 

(i) η τιμολόγηση και η πληρωμή θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ (τα πρόσφατα τιμολόγια έγιναν στην πραγματικότητα σε ευρώ, το συμβατικά συμφωνημένο νόμισμα).

(ii) ότι ένας πράκτορας του σημείου εκκαθάρισης (που εργάζεται) στο Χρηματιστήριο της Μόσχας θα πραγματοποιήσει τη μετατροπή σε ρούβλια εντός 48 ωρών χωρίς καμία ανάμειξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, και

(iii) σε περίπτωση καθυστερήσεων ή τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της μετατροπής εγκαίρως, δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στις προμήθειες.”

Σύμφωνα με την ΕΝΙ “η πραγματοποίηση των πληρωμών με αυτόν τον τρόπο δεν θα αντιμετωπίσει προς το παρόν κανέναν Ευρωπαϊκό κανονισμό που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της εφαρμογής της διαδικασίας που περιγράφεται ανωτέρω”.

Το δελτίο τύπο επίσης υπογραμμίζει πως “η Eni, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει διευκρινίσει από την αρχή με την Gazprom Export ότι οι υποχρεώσεις πληρωμών θα θεωρηθούν ότι έχουν εκπληρωθεί από την Eni κατά τη μεταφορά των ευρώ σύμφωνα με τη σύμβαση, και θα το ξεκαθαρίσει ξανά όταν ανοίξουν οι λογαριασμοί Κ”.

Συνεχίζει το δελτίο. “Η νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι ουδέτερη από άποψη κόστους και κινδύνου, και να μην είναι ασύμβατη με τις υφιστάμενες κυρώσεις. Η υποχρέωση πληρωμής μπορεί να εκπληρωθεί με την μεταφορά ευρώ.

Ως εκ τούτου, η μη πληρωμή από την Eni
Α) θα εξέθετε την Εταιρεία στον κίνδυνο παραβίασης της υποχρέωσής της να εκτελεί καλόπιστα τα συμβατικά αιτήματα της Gazprom Export που επιβάλλονται από τις δικές της Αρχές (στα οποία η Eni δεν υπόκειται) και
Β) (θα σήμαινε) μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού που θα κινδύνευε να παραβιάσει τις δεσμεύσεις της για τις πωλήσεις στους πελάτες.”

“Στο μέλλον” συνεχίζει η ΕΝΙ “σε περίπτωση έλλειψης πλήρων, εξαντλητικών και συμβατικά τεκμηριωμένων απαντήσεων από την Gazprom Export, η Eni θα ξεκινήσει μια διεθνή διαιτησία με βάση τη Σουηδική νομοθεσία (σύμφωνα με τις τρέχουσες συμβάσεις) ώστε να επιλύσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις αλλαγές που εισάγει η νέα διαδικασία πληρωμής και τη σωστή κατανομή του κόστους και των κινδύνων”.

“Σε κάθε περίπτωση” ολοκληρώνει ο Ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός “η Eni επιβεβαιώνει σθεναρά την πρόθεσή της να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική κανονιστική διάταξη που μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην εμπορία φυσικού αερίου ή στους σημερινούς αντισυμβαλλομένους της”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος