Μακελειό Τέξας: Νέα εκδοχή από την αστυνομία για ανεμπόδιστη είσοδο του δράστη στο σχολείο – Οργή για την τραγωδία στην Ουβάλντε

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για την πολύνεκρη τραγωδία σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Αισθητά διαφορετική από την αρχική, είναι η νέα εκδοχή της αστυνομίας, για τον τρόπο που έδρασε στο δημοτικό σχολείο της Ουβάλντε, ο δεκαοχτάχρονος δράστης, Σαλβαδόρ Ράμος, στο μακελειό της Τρίτης 24/5 .

Συμφώνα με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες Πέμπτη, η αστυνομία εν μέσω επικρίσεων για την «παθητικότητα» μελών της, αποκάλυψε ότι ο νεαρός δολοφόνος, μπήκε ανεμπόδιστος στο κτίριο από ξεκλείδωτη πόρτα, σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες και οχυρώθηκε μέσα στην τάξη για κάπου μια ώρα, προτού ομάδα επέμβασης εισβάλει και τον σκοτώσει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Βίκτωρ Εσκαλόν, αξιωματικός της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της πολιτείας Τέξας, μετά από καταιγισμό ερωτήσεων παραδέχτηκε πως, αντίθετα με ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά, ο δράστης των σκοτωμών «δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με κανέναν» –με κανέναν αστυνομικό που φρουρούσε το κτίριο– όταν εισέβαλε στο σχολείο.

Μακελειό Τέξας: Νέα εκδοχή από την αστυνομία για ανεμπόδιστη είσοδο του δράστη στο σχολείο – Οργή για την τραγωδία στην Ουβάλντε
Victor Escalon, Regional Director of the Texas Department of Public Safety South, speaks to the press during (AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Κατά το νέο χρονοδιάγραμμα που έδωσε, ο νεαρός ενεπλάκη σε τροχαίο με το φορτηγάκι της γιαγιάς του στις 11:28, άνοιξε πυρ εναντίον δύο ανθρώπων σε παρακείμενο γραφείο τελετών, μετά σκαρφάλωσε φράχτη, μπήκε στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και βρήκε ξεκλείδωτη πόρτα μέσω της οποίας μπήκε στο κτίριο στις 11:40. «Τέσσερα λεπτά» μετά, οι πρώτοι αστυνομικοί έφθαναν επιτόπου. «Άκουσαν πυροβολισμούς», δέχθηκαν πυρά, «υποχώρησαν και καλύφθηκαν», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό της αστυνομίας.

Κατόπιν, οχυρώθηκε μέσα σε τάξη όπου έκαναν μάθημα 9χρονα και 10χρονα παιδιά. Ακούστηκαν τουλάχιστον 25 πυροβολισμοί τα πρώτα λεπτά της πολιορκίας.

Πιεζόμενος από τον Τύπο, μίλησε για «πολλές πληροφορίες», για διάφορα στοιχεία που μένουν να ξεκαθαριστούν, κάτι που «θα πάρει χρόνο».

Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να επέμβουν μαζικά νωρίτερα, ο κ. Εσκαλόν περιορίστηκε να πει «αυτή είναι δύσκολη ερώτηση» και να υποσχεθεί ότι οι αρχές θα επανέλθουν αφού ξεδιαλύνουν όλα.

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι καλούσαν για αρκετή ώρα τις Αρχές να επέμβουν, ενώ ο δράστης συνέχιζε για 40 λεπτά να πυροβολεί.

Σε ένα από τα βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους βλέπει κανείς αλλόφρονες, να εκλιπαρούν ή να απαιτούν από αστυνομικούς να μπουν στο κτίριο. Εικονίζεται ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής της τάξης να απωθεί βίαια έναν γονιό έξω από το σχολείο. Σε κάποιους γονείς αστυνομικοί αναγκάστηκαν να περάσουν ως ακόμα και χειροπέδες.

H τραγωδία συνεχίζεται για τις οικογένειες των θυμάτων. Ο σύζυγος της μίας δασκάλας που έπεσε νεκρή, έφυγε από τη ζωή, καθώς δεν άντεξε την απώλεια της συζύγου του.

Ο 18χρονος είχε προαναγγείλει την επίθεση στο σχολείο, με μηνύματα στο Facebook.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρώτη κυρία θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες στην πόλη της πολύνεκρη τραγωδίας, ενώ στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκε χθες η Μέγκαν Μαρκλ για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.

Πέρα από τους 21 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τις δύο δασκάλες και τα 19 παιδιά, άλλοι 17 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί.

Εικοσιένας λευκοί σταυροί τοποθετήθηκαν στο κέντρο της Ουβάλντε, γύρω από σιντριβάνι, στη μνήμη των θυμάτων. Δεκάδες κάτοικοι, συγγενείς, μαθητές, πήγαν να αφήσουν λουλούδια στο σημείο.

Ο έφηβος που διέπραξε τη σφαγή είχε πυροβολήσει αρχικά τη γιαγιά του στο σπίτι της.

Μακελειό Τέξας: Νέα εκδοχή από την αστυνομία για ανεμπόδιστη είσοδο του δράστη στο σχολείο – Οργή για την τραγωδία στην Ουβάλντε
(AP Photo/Jae C. Hong)

Τα λεγόμενα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία εμπόδισαν χθες, Πέμπτη, μία συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που αποτελούσε την πρώτη προσπάθεια του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα.

Η ψηφοφορία με αποτέλεσμα 47-47, που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας, δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει την απαίτηση των εξήντα θετικών ψήφων για την έναρξη μιας συζήτησης στη Γερουσία, που έχει εκατό έδρες, αναφορικά με ένα νομοσχέδιο υπό τον τίτλο “Νομοσχέδιο Πρόληψης της Εσωτερικής Τρομοκρατίας”.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η νομοθεσία δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη την εξουσία, προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση της κυβέρνησης του, κατά του βίαιου εξτρεμισμού.

Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίαιου εξτρεμισμού.

Τα περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ στις ΗΠΑ φέτος, με ένα να σημειώνεται σχεδόν καθημερινά σε κάποιο αμερικανικό σχολείο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ρίντμαν ερευνητή που παρακολουθεί αυτού του είδους τα συμβάντα.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 137 περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία, ενώ για το σύνολο του 2021 είχαν καταγραφεί 249, σύμφωνα με τον Ρίντμαν, επικεφαλής ερευνητή στο K-12 School Shooting Database που παρακολουθεί κάθε περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται όπλο σε σχολικό περιβάλλον.

Τα τρία πιο αιματηρά περιστατικά έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία, εξηγεί ο Τζέιμς Ντένσλι συνιδρυτής του The Violence Project, το οποίο παρακολουθεί τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στα οποία σκοτώνονται τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι.

Αυτά τα περιστατικά είναι: Η επίθεση το 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ, όπου ένας ένοπλός σκότωσε 26 παιδιά και μέλη του προσωπικού, η επίθεση το 2018 στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και το μακελειό της Τρίτης στο Τέξας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη τρεις μαθητές δέχθηκαν πυροβολισμούς και τραυματίστηκαν έξω από δημοτικό σχολείο στην πόλη της Ουάσινγκτον. Μία ημέρα νωρίτερα τρεις έφηβοι δέχθηκαν πυρά την ώρα που αποχωρούσαν από το λύκειο όπου φοιτούν στη Φιλαντέλφια. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν τρία περιστατικά με πυροβολισμούς σε αποφοιτήσεις λυκείων στο Μίσιγκαν, στη Λουιζιάνα και το Τενεσί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος