Μαδρίτη: 5 δισ. ευρώ επενδύσεις στην Ισπανία ανακοίνωσε ο Εμίρης του Κατάρ

Η Ισπανία και το Κατάρ αναβαθμίζουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς τους και προχώρησαν στην υπογραφή 12 συμφωνιών και αντίστοιχων ΜοU στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της στρατιωτικής και δικαστικής συνεργασίας, της υγείας, της επιστήμης και της καινοτομίας.

O Σεΐχης Ταμίν Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ανακοίνωσε ότι το Κατάρ θα κινητοποιήσει σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ισπανία τα επόμενα χρόνια, μέσα από την υπογεγραμμένη συμφωνία με την οποία θα προωθηθούν επενδύσεις στην Ισπανία, σε έργα πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, που ευθυγραμμίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης, μετασχηματισμού και ανθεκτικότητας που προωθείται από την κυβέρνηση.

Για τον Πέδρο Σάντσεθ, αν και οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ήταν ήδη σημαντικές και υπήρχαν πάντα έντονοι πολιτιστικοί και φιλικοί δεσμοί, μεταξύ των δύο χωρών από εδώ και πέρα ​​δίνεται -με τη νέα στρατηγική ένωση- μια σημαντική ώθηση, «με το όραμα για πώς να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις που μοιραζόμαστε, όπως η πολυμέρεια ή η δέσμευση για τη φροντίδα του πλανήτη, η εξερεύνηση του τεράστιου δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η οικολογική μετάβαση».

Τόνισε επίσης ότι η νέα στρατηγική σχέση «ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και των δύο χωρών» και προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις του Κατάρ στην Ισπανία, αλλά και για ισπανικές εταιρείες στο Κατάρ, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι υποδομές, το νερό, οι αγροτικές επιχειρήσεις ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση του εμιράτου που ενσωματώνεται στο Εθνικό όραμα του Κατάρ για το 2030.

Οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν “ιστορική” την συμφωνία τους και για την Ισπανία αποτελεί μία σημαντική συμμαχία καθώς το Κατάρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο αλλά και επειδή τέτοιου είδους στρατηγικές σχέσεις το Κατάρ διατηρεί με λίγες χώρες στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που ο νυν Εμίρης του Κατάρ επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία. H σημερινή συνάντησή του στη Μονκλόα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έρχεται μετά από το επίσημο δείπνο που παρέθεσαν χθες βράδυ οι Ισπανοί βασιλιάδες στο παλάτι.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του , ο Εμίρης του Κατάρ θα επισκεφθεί την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σλοβενία.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος