Μ. Σχοινάς: Βάναυση και υβριδική απειλή για την ΕΕ όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Λευκορωσίας

Όταν οι Ευρωπαίοι ενεργούν ενωμένοι μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ για τα προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης προς όφελος της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας μετά τις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο και την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας εκ μέρους της Κομισιόν, την θλίψη για την απώλεια του Προέδρου του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Πολωνία, την Λετονία και την Λιθουανία, υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν την κρίση, είναι «η ΕΕ στο σύνολό της η οποία απειλείται».

«Όταν ένας από εμάς δέχεται επίθεση, όλοι μας δεχόμαστε επίθεση», επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Προσέθεσε πως «ό,τι συμβαίνει στα εξωτερικά μας σύνορα με την Λευκορωσία δεν έχει να κάνει με μεταναστευτική κρίση, είναι μια βάναυση, χωρίς προηγούμενο, υβριδική απειλή στην ΕΕ.

Πρόκειται για εργαλειοποίηση καθοδηγούμενη από το κράτος, από το καθεστώς Λουκασένκο σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος σε αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα συνεχίσει να είναι αδιάκοπη. Επίσης, ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι το ανθρωπιστικές ενέργειες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για επιτάχυνση των επιστροφών.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι ο Λουκασένκο με την εργαλειοποίηση προσπαθεί να πουλήσει εισιτήρια για το έδαφος της ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο.

«Ήταν σημαντικό να δράσουμε εναντίον αυτού και το κάναμε με το σωστό τρόπο, αλλά είναι σημαντικό επίσης να πούμε ότι ακόμη και σε κατάσταση εργαλειοποίησης οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για άσυλο» συμπλήρωσε η κ. Γιόχανσον.

Βρυξέλλες/Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος