Λβιβ: Η προστατευόμενη από την Unesco πόλη και η σημασία της για την άμυνα της Ουκρανίας

Με αμείωτη ένταση οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν ουκρανικές πόλεις στρατηγικής σημασίας, μία εκ των οποίων είναι και η Λβιβ, η πόλη που θεωρείται το στολίδι της Ουκρανίας. Άλλωστε, το ιστορικό κέντρο της έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Λβιβ είχε πολλά μεσαιωνικά κτίρια, αλλά και δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής, τα οποία καταστράφηκαν στις πυρκαγιές των ετών 1527 και 1556. Στα αξιοθέατα που σώζονταν μέχρι σήμερα υπάρχουν δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και παλαιές εκκλησίες και προσόψεις κτιρίων από το 18ο και 19ο αιώνα.

Επιπλέον, το Εθνικό Μουσείο φιλοξενεί την πιο ολοκληρωμένη συλλογή της χώρας με δείγματα μεσαιωνικής τέχνης και σπάνια θρησκευτικά χειρόγραφα.

Λβιβ: Η προστατευόμενη από την Unesco πόλη και η σημασία της για την άμυνα της Ουκρανίας
(Photo by Yuriy Dyachyshyn / AFP)

Δεν είναι τυχαίες οι εικόνες από το κέντρο της πόλης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, που δείχνουν αμάχους να καλύπτουν με σακιά από άμμο τα αγάλματα στην πλατεία της πόλης ή να τα τυλίγουν για να τα προστατέψουν.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά, ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον, την οποία η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει και να διατηρήσει για τις επόμενες γενιές», δήλωσε η Audrey Azoulay,  Γεν. Διευθύντρια της UNESCO.

Γιατί είναι σημαντική η Λβιβ για την άμυνα της Ουκρανίας

Εκτός όμως από τον πολιτισμό της η πόλη θεωρείται σημαντική και για άλλους λόγους και κυρίως για την άμυνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το CNN.

Σημαντική είναι η τοποθεσία της, καθώς βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, ενώ αποτελεί διάδρομο προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό. Οι λωρίδες ανεφοδιασμού της Δυτικής Ουκρανίας έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές καθώς η Ρωσία πνίγει θαλάσσια περάσματα και πολιορκεί το νότο της χώρας.  Επίσης, έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Ουκρανούς που φεύγουν από άλλα κατεστραμμένα από τον πόλεμο μέρη της χώρας.

Η πόλη έχει γίνει επίσης το αυτοσχέδιο σπίτι πολλών οργανισμών, μέσων ενημέρωσης και πρεσβειών, οι οποίες αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος