Λωρίδα της Γάζας: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου διεξήχθησαν 130 πλήγματα σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε στην αρχική φάση της ανταπόδοσής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση».

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

Όπως δημοσίευσε η  ιστοσελίδα της Daily Mail, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα σήμερα το πρωί, συντρίβοντας το κτίσμα πύργου που στέγαζε έναν διοικητή της Χαμάς και καταστρέφοντας επίσης δύο συνοριακές σήραγγες. Ανεβάζει μάλιστα σε 24 του νεκρούς Παλαιστίνιους.

Στην Ιερουσαλήμ η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που αναρτήθηκε με  Ισραηλινό οδηγό ενός οχήματος κοντά στην παλιά πόλη να επιτίθεται στον κόσμο  ενώ προηγήθηκε  βροχή από πέτρες εναντίον του. Αρχικά οπισθοχωρεί και στη συνέχεια πέφτει με ταχύτητα πάνω στον κόσμο.. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι έχασε τον έλεγχο, όταν Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να τον λιντσάρουν.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έκαναν έκκληση για ηρεμία μετά από μέρες ταραχών που έγιναν σε αντίποινα από το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μειώσουν τις εντάσεις το συντομότερο δυνατό.

Η βία κλιμακώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ αφού Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ. Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον μαχητικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα δήλωσαν ότι 22 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και  παιδιών, σκοτώθηκαν από τα χτυπήματα . Ο στρατός του Ισραήλ  ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρία μέλη της ομάδας Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν.

Η Χαμάς είχε απειλήσει να χτυπήσει αφού εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία σε ιερό χώρο στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Δευτέρα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια ανακοίνωση, χθες τουλάχιστον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠ,-AFP, ΒΒC, Reuters, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος