Live – Συμφωνία μόνο εάν «το Ιράν δεν αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα», λέει ο Τραμπ, «το Ισραήλ παύσει τις εχθροπραξίες στον Λίβανο», λέει η Τεχεράνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία του Ιράν διευκρινίζει πως η χώρα δεν θα έχει πυρηνικό όπλο. «Το μόνο πράγμα που έχει πραγματικά σημασία για μένα είναι το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο, και αυτό το δηλώνει δυνατά και ξεκάθαρα», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στη σύνοδο της της Ομάδας των 7 (G7) στη Γαλλία.  «Δεν πρόκειται να το αναπτύξουν. Δεν πρόκειται να το αγοράσουν. Δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα σχετικό», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί επέμεινε σήμερα στην σημασία του να δοθεί τέλος στον πόλεμο στον Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. «Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για το πιο σημαντικό ζήτημα του πρωτοκόλλου: η ανακοίνωση της άμεσης και διαρκούς παύσης του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. Το τέλος του πολέμου δεν μπορεί να διαχωριστεί από το οριστικό τέλος της σύγκρουσης», δήλωσε ο υπουργός σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

  • «Θα ξεσπάσει κόλαση» στο Ιράν εάν η ιρανική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στη σύνοδο της της Ομάδας των 7 (G7) στη Γαλλία.
  • Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη τελετή για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Αραγτσί, την ίδια μέρα είναι «πιθανόν» να ξεκινήσει «νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ με στόχο της επίτευξη οριστικής συμφωνίας».
  • Το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά έχει γίνει γνωστό ότι θα παρατείνει την εκεχειρία για άλλες 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πλευρές θα διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες μιας τελικής συμφωνίας.
  • Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκί προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα θεωρήσει οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου ή τη συνέχιση της κατοχής της χώρας ως παραβίαση του μνημονίου κατανόησης που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ.
  • Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα «ανοίξουν πλήρως» μόλις οι αντίπαλοι υπογράψουν τη συμφωνία τους.
  • Ο Τραμπ υποστήριξε ότι χωρίς τις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα χωρίς τον ίδιο, «δεν θα υπήρχε Ισραήλ» και ότι «το Ισραήλ θα είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης», αν το Ιράν είχε αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η Τεχεράνη βρισκόταν «δύο εβδομάδες μακριά» από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με τον Νετανιάχου, αλλά πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «πρέπει να είναι πιο υπεύθυνος όσον αφορά τον Λίβανο», προσθέτοντας ότι «δεν του άρεσε» η επίθεση στη Βηρυτό, λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία με το Ιράν.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στον Λίβανο, στη Συρία και τη Γάζα «για όσο είναι απαραίτητο».
  • Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, όμως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή θα χρειαστεί μήνες για να επανέλθει πλήρως.
  • Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Ιράν μέσω άρσης κυρώσεων, αποδέσμευσης παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και δημιουργίας ταμείου ανοικοδόμησης ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από αραβικά κράτη του Κόλπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος