Η εκεχειρία Ιράν – ΗΠΑ συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τον τερματισμό των επιθέσεων στον Λίβανο, ενώ η Τεχεράνη επιβεβαιώνει στάση αναμονής. «Δεν έχει παραδοθεί στους μεσολαβητές και παραμένει υπό εξέταση», η απόφαση του Ιράν για παράταση της εκεχειρίας με τις ΗΠΑ», μετέδωσε, ενδεικτικά το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr. Την ίδια ώρα, η ιρανική κρατική τηλεόραση προειδοποιεί ότι είναι «αναπόφευκτη η επιστροφή στον πόλεμο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο ABC ότι πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ επιβεβαιώνει ότι ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στο Λίβανο και ότι εξασφάλισε από την Χεζμπολάχ δέσμευση να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ.
Παρά την ανακοίνωση του Ιράν ότι ανέστειλε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αργότερα ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με «ταχύ ρυθμό».
Οι σημαντικότερες εξελίξεις μέχρι στιγμής:
- Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου λίγο μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, διευκρίνισε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο και θα επιτεθεί στη Βηρυτό, αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την τακτική πολέμου.
- Ο τέταρτος γύρος άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.
- Η είδηση για εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου, προκάλεσε πανηγυρισμούς κατοίκων της Τεχεράνης.
- Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φάνηκε να αμφισβητεί οποιαδήποτε εκεχειρία, και ένα ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Axios τη Δευτέρα ανέφερε ότι ο Τραμπ τον αποκάλεσε «τρελό» και τον κατηγόρησε ότι θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο νότιο Λίβανο που ανακοίνωσε έξι ακόμη νεκρούς. Λιβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο IDF στόχευσε όχημα, κοντά στη Ναμπατίγια, προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
- Drone της Χεζμπολάχ έπληξε θέσεις του ισραηλινού στρατού στη δυτική Γαλιλαία.
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος