Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Κυριακή στην Ελβετία, με Ιρανούς αξιωματούχους και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, να βρίσκονται ήδη στη χώρα, την ώρα που η Τεχεράνη ανακοίνωσε εκ νέου το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, επικαλούμενη τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.
Πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη, ο Βανς δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος τόσο στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος όσο και στην εκεχειρία στον Λίβανο. «Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθούμε», ανέφερε στους δημοσιογράφους. Οι συνομιλίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην Ελβετία, ωστόσο αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή έπειτα από τις φονικές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, οι οποίες ακολούθησαν τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών σε μάχες.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε αργότερα την επαναφορά της εκεχειρίας στον Λίβανο, κάτι που αποτελούσε βασικό όρο της προκαταρκτικής συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, το Σάββατο σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολάχ, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας. Τα MME του Λιβάνου ανέφεραν ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περίπου 20 τοποθεσίες, ενώ οι αρχές έκαναν λόγο για περισσότερους από 30 νεκρούς.
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
- Η κεντρική στρατιωτική διοίκηση του Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παραβίαση των συμφωνηθέντων» και το Ισραήλ για «συνεχή και αδιάκοπη παραβίαση της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο», ανακοινώνοντας ότι τα Στενά του Ορμούζ θα κλείσουν εκ νέου για τη ναυσιπλοΐα.
- Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ασφαλής διέλευση στα διεθνή ύδατα των Στενών «παραμένει διασφαλισμένη», τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και παραμένουν σε επιφυλακή. Από την πλευρά του, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιβάλουν δικά τους τέλη διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
- Ιρανική αντιπροσωπεία έφθασε αργά το Σάββατο στην Ελβετία. Συμμετέχουν ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα απαιτήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων της άλλης πλευράς, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «ολόκληρη η συμφωνία θα τεθεί σε κίνδυνο».
- Ο Βανς έφθασε την Κυριακή το πρωί στην αεροπορική βάση Έμεν της Ελβετίας, δηλώνοντας ότι η παραμονή του θα διαρκέσει «μία ή δύο ημέρες». Εκεί βρίσκονται ήδη οι Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ και εργάζονται πάνω στις τεχνικές πτυχές των διαπραγματεύσεων.
- Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ και ο αρχηγός του στρατού Ασίμ Μουνίρ είναι επίσης για στην Ελβετία προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες ως μεσολαβητές.
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμη ενός στρατιώτη στον Λίβανο, ανεβάζοντας σε πέντε τις απώλειες από την επίτευξη της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε αργότερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν εντολή να σταματήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις και να περιοριστούν σε αμυντικές ενέργειες εντός της ζώνης ασφαλείας.
- Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Ισραήλ για απόπειρα διείσδυσης προς τους λόφους Αλί Ταχέρ, στρατηγικής σημασίας περιοχή που δεσπόζει πάνω από τη Ναμπατίγια, υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της απάντησαν με «κατάλληλα όπλα».
- Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις έχει πλέον ξεπεράσει τους 4.000 νεκρούς.
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος