Η κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ έχει παραλύσει μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ιράν σε πλοία χθες, Σάββατο (18/4) και την ανακοίνωση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ότι η ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, θαλάσσια οδός θα παραμείνει κλειστή έως ότου σταματήσει ο ναυτικός αποκλεισμός των λιμανιών του Ιράν από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα κινητικότητα παρατηρείται στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ ενόψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν που παραμένει ασαφές πότε θα πραγματοποιηθούν, καθώς εκπνέει την ερχόμενη Τετάρτη η εκεχειρία των 15 ημερών.
Οι τελευταίες εξελίξεις συνοπτικά:
- Η ναυτιλιακή εταιρεία Lloyd’s List ανέφερε ότι η κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ έχει παραλύσει, μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον αρκετών πλοίων χθες, Σάββατο.
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κανένα επιχείρημα προκειμένου να στερήσει το Ιράν από τα πυρηνικά του δικαιώματα, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο δήλωση του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζέσκιαν.
- Δύο πηγές του Πακιστάν από τον τομέα της ασφάλειας ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα πριν από την Παρασκευή. Μιλώντας στο Al Jazeera υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση διάφορους παράγοντες. Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται στο Ισλαμαμπάντ.
- Ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, απήυθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα σε εθνικό επίπεδο, με κεντρικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν στους στόχους τους αφού το Ιράν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ, ενώ διαμηνύει ότι απέχει ακόμη πολύ μια συμφωνία. Υποστήριξε ότι την τελευταία στιγμή δεν επλήγη αμερικανικό ναρκαλιευτικό γιατί υπάκουσε στην εντολή να γυρίσει πίσω.
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη στον νότιο Λίβανο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 15 τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος