Live: Δραματικές ώρες στα συντρίμμια στη Βενεζουέλα – Αγωνία για εκατοντάδες εγκλωβισμένους, διεθνής γέφυρα σωτηρίας προς τις πληγείσες περιοχές

Η μάχη για την ανεύρεση επιζώντων εξελίσσεται σε αγώνα δρόμου στη βόρεια Βενεζουέλα, όπου εκατοντάδες διασώστες από τη χώρα και το εξωτερικό επιχειρούν αδιάκοπα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο διπλός σεισμός των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ.

Περισσότερο από ένα 24ωρο μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου, ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται σε 235 νεκρούς και περισσότερους από 4.300 τραυματίες, ενώ οι αρχές παραδέχονται ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια δεκάδων πολυκατοικιών που κατέρρευσαν.

Η εικόνα που μεταδίδεται από τη Λα Γκουάιρα, την περιοχή που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πολυώροφα κτίρια έχουν μετατραπεί σε σωρούς από μπετόν και σίδερα, ο παραλιακός αυτοκινητόδρομος έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, ενώ χιλιάδες κάτοικοι περνούν και δεύτερη νύχτα σε πλατείες, πάρκα και ανοιχτούς χώρους, φοβούμενοι νέους μετασεισμούς.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που αρνούνται να εγκαταλείψουν την ελπίδα. Γονείς, παιδιά και συγγενείς συνεχίζουν να σκάβουν ακόμη και με γυμνά χέρια αναζητώντας εγκλωβισμένους, ενώ οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή μία γυναίκα από τα ερείπια του κτιρίου Don Pepe στο Καράκας περισσότερες από 24 ώρες μετά τον σεισμό, δίνοντας νέα ώθηση στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Διεθνής κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο

Καθώς η έκταση της καταστροφής γίνεται ολοένα και πιο σαφής, η διεθνής κοινότητα ενισχύει συνεχώς την παρουσία της στη Βενεζουέλα.

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Γερμανία, Μεξικό, Καναδάς, Βραζιλία, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Κατάρ, Ισπανία, Πορτογαλία και πολλές ακόμη χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει αποστολές διασωστών, ιατρικών ομάδων, στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών, ανθρωπιστικού υλικού και εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Στο Καράκας βρίσκεται ήδη ο υποστράτηγος των Αμερικανών Πεζοναυτών Κέβιν Τζάραρντ, ο οποίος συντονίζει επί τόπου την αμερικανική αποστολή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε το δορυφορικό σύστημα Copernicus για τη χαρτογράφηση των καταστροφών. Παράλληλα, η Τουρκία απέστειλε δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη A-400M με διασώστες, γιατρούς, σκύλους έρευνας και οχήματα απεγκλωβισμού.

Τα νοσοκομεία δοκιμάζονται – Χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας λειτουργούν πλέον σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με γιατρούς και νοσηλευτές να ενισχύουν τις βάρδιες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Παράλληλα, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μετατραπεί σε άτυπο δίκτυο αναζήτησης αγνοουμένων. Συγγενείς από τη Βενεζουέλα αλλά και από το εξωτερικό δημοσιεύουν αδιάκοπα φωτογραφίες αγαπημένων τους προσώπων, ελπίζοντας ότι κάποιος θα τους αναγνωρίσει ή θα δώσει πληροφορίες για την τύχη τους. Ανεπίσημες διαδικτυακές πλατφόρμες καταγράφουν δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις αγνοουμένων, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Φόβοι για νέο βαρύτερο απολογισμό

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο περνούν οι ώρες μειώνονται οι πιθανότητες να εντοπιστούν ζωντανοί εγκλωβισμένοι, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Οι ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζονται, δυσχεραίνοντας το έργο των σωστικών συνεργείων, ενώ οι αρχές καλούν τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στις κατοικίες τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στατικότητας.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ERTNews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος