Λευκός Οίκος: Πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ακόμη και την επόμενη εβδομάδα (video)

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι είναι πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κατάσταση, η οποία – όπως εκτιμά η Ουάσιγκτον – μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο ανά πασά στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι είναι πιθανή ακόμα και μία ρωσική επίθεση στο Κίεβο. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι τα νεότερα στοιχεία που διαθέτουν οι ΗΠΑ είναι άκρως ανησυχητικά και συγκλίνουν στο ότι τις τελευταίες ώρες η Μόσχα κλιμακώνει επικίνδυνα την στάση της και ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, 6 Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδά, εν μέσω έντονης ανησυχίας ότι επίκειται σύντομα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες» και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ρωσία θα υποφέρει βαριές οικονομικές κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στιτ, «οι ηγέτες συμφώνησαν ότι εάν ο Πρόεδρος Πούτιν αποκλιμακώσει τις ενέργειες του, υπήρχε άλλος δρόμος προς τα εμπρός και δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις διπλωματικές προσπάθειες τις επόμενες ημέρες».

Πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ολλανδία, καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος μίλησε για πρώτη φορά για εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος προτού εκπνεύσει ο Φεβρουάριος, ακόμα και κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδεικτικό της ανησυχίας της Ουάσιγκτον είναι το νέο κάλεσμα του Τζο Μπάιντεν προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει αμερικανική αποστολή διάσωσης, γιατί κάτι τέτοιο θα ρίσκαρε ακόμα και Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συσκέψεις στην Ουάσιγκτον είναι συνεχείς, αξιολογούνται τα πάντα και καθορίζονται οι επόμενες κινήσεις με κάθε λεπτομέρεια, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του Αμερικανού προέδρου με όλους τους επιτελείς του από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια με ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη πυρός, όπως καταγγέλλει η Ουάσιγκτον, κάτι που εντείνει τους φόβους στη Δύση ότι η Μόσχα είναι ένα βήμα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση στους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την χώρα, προειδοποιώντας ότι δεν θα στείλει στρατό για τη διάσωσή τους.

«Δεν θα υπάρξει (επιχείρηση διάσωσης Αμερικανών). Θα είναι παγκόσμιος πόλεμος όταν Αμερικανοί και Ρώσοι ξεκινήσουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον. (…) Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση και τα πράγματα θα μπορούσαν να βγουν εκτός ελέγχου γρήγορα» τόνισε ο Τζο Μπάντεν.

Υπερθεματίζοντας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αναφερόμενος στην κρισιμότητα της κατάστασης στο διπλωματικό πεδίο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ρωσίας.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, που η εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή και για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει ακόμη και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων» είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία επιμένει να διαψεύδει τα σενάρια εισβολής, ενώ απέφυγε να σχολιάσει και τις νέες δορυφορικές φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν ότι έχει ενισχύσει και άλλο τις δυνάμεις της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Yπάρχει ο κίνδυνος πλήρους κλίμακας εισβολής, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος επιθετικών ενεργειών με άλλες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης του Κιέβου, οι υβριδικές κυβερνοεπιθέσεις» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιδείνωση της κρίσης αποτυπώνεται και στο αδιέξοδο των διπλωματικών διαβουλεύσεων που έγιναν στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται να θεωρεί θέμα ημερών την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πολλοί αναλυτές θέτουν μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία αυτής της εισβολής την 20η Φεβρουαρίου. Κυρίως για τρεις λόγους:

  • Αυτή την ημέρα ολοκληρώνονται οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία
  • Λήγουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο
  • Είναι η επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, μία επέτειος που θυμίζει ότι παρά τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες και διαμεσολαβήσεις, η ρωσοουκρανική κρίση καλά κρατεί τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Δόθηκε η εξήγηση από το Κρεμλίνο, για το τεράστιο τραπέζι που χώριζε Βλ. Πούτιν και Εμ. Μακρόν στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα. Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει PCR τεστ, για να μη δώσει DNA στους Ρώσους. Αλλά και οι σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, μετά την επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η συνάντηση της Λιζ Τρας με τον Ρώσο ομόλογό της ήταν η ευκαιρία της Βρετανίας να δείξει στη Δύση ότι έχει το πάνω χέρι στη διπλωματική σκακιέρα. Όμως σε μία άκρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για κωφάλαλους και απροετοίμαστους συνομιλητές, με εμφανώς απαξιωτικό τόνο.

«Εξηγήσαμε στην κυρία Υπουργό, επειδή είναι κάτι που ανησυχεί το Λονδίνο, ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται στο δικό μας έδαφος. Σε αντίθεση, με εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες στη Βαλτική» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Η επεισοδιακή συνέντευξη έληξε με τον Λαβρόφ να αποχωρεί βιαστικά από την αίθουσα. Ακολούθησαν διαρροές στον ρωσικό Τύπο. Κατά τις συνομιλίες των δύο υπουργών, που είχαν προηγηθεί, στο επίμονο αίτημα της Τρας να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, ο Λαβρόφ απαντούσε ότι βρίσκονται σε Ροστόφ και Βορονέζ που είναι ρωσικές περιοχές. Στη συνέχεια ρώτησε την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αν αναγνωρίζει «την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας στις περιοχές Ροστόφ και Βορονέζ» και εκείνη απάντησε ότι «η Μεγάλη Βρετανία δε θα αναγνωρίσει ποτέ ρωσική κυριαρχία σε αυτές τις περιοχές». Η Βρετανή πρέσβης στη Ρωσία, αναγκάστηκε να εξηγήσει διακριτικά στην Τρας ότι πρόκειται πράγματι για ρωσικά εδάφη.

«Ας ελπίσουμε πραγματικά ότι πρόκειται απλώς για μια γκάφα» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ρωσικές εφημερίδες χλευάζουν την Τρας αποκαλώντας την αδιάβαστη. Την ειρωνεύονται γιατί προσπαθεί να εμφανιστεί ως άλλη σιδηρά κυρία όπως η Θάτσερ, φορώντας γούνινο καπέλο, και ανεβαίνοντας σε άρμα μάχης όπως και η Θάτσερ. Η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Άμυνας στη Μόσχα δεν φαίνεται να άλλαξε το κλίμα.

«Δυστυχώς, το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι μηδενικό και έτοιμο να βρεθεί υπό του μηδενός, το οποίο πραγματικά δεν θα το ήθελα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ / Ευγενία Μυρίδου, Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος