Κυρώσεις για Λευκορωσία στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ — Μόσχα: Δυτική υστερία

Με σκληρή γλώσσα 6 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των οποίων Γαλλία, Βρετανία και Ηνωμένες πολιτείες καταγγέλλουν την παράνομη εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και ζητούν τη διερεύνηση του περιστατικού από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Την ίδια στιγμή, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, εμφανίζεται ειρωνικός απέναντι στη διεθνή κοινότητα, προτείνοντας  μέχρι και η Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν να γίνει στη Λευκορωσία. Η Μόσχα επικρίνει τη Δύση για “ξέσπασμα υστερίας και παντελή έλλειψη ακεραιότητας”, ενώ την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Λευκορώσο ομόλογό του, στο Κρεμλίνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ήδη ποια τμήματα της οικονομίας της Λευκορωσίας θα στοχοποιήσουν με κυρώσεις ύστερα από την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ και τη σύλληψη αντιφρονούντος δημοσιογράφου, Ρομάν Προτάσεβιτς καθώς και της φίλης του.

«Η πειρατεία του αεροσκάφους και η σύλληψη των δύο επιβατών είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή των κυρώσεων σε τομείς και στην οικονομία», δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους πριν από ανεπίσημη συνεδρίαση στη Λισαβόνα.

Οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία θα πλήξουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της χώρας, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

Επικοινωνία με τον πατέρα του Ρομάν Προτασέβιτς, Ντμίτρι, είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Μόλις κάλεσα τον Nτμίτρι Προτασέβιτς για να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ με στην οικογένεια Προτασέβιτς και τη βαθιά μου συμπάθεια ως πατέρας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ στις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον γιο του Ρομάν, τη Σοφία Σαπέγκα καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους».

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας θα πρέπει να στοχεύσουν εκείνους τους τομείς που ωφελούν περισσότερο την ηγεσία της χώρας, αν και οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν.

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον τομέα της παραγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στη Λισαβόνα.

Το Μινσκ κατηγορεί τη Γαλλία για “αεροπειρατεία”

Η Λευκορωσία κατηγόρησε τη Γαλλία για «αεροπειρατεία» επειδή αρνήθηκε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε ένα αεροσκάφος της κρατικής λευκορωσικής εταιρείας Belavia που εκτελούσε πτήση από το Μινσκ για τη Βαρκελώνη, αναγκάζοντάς το να γυρίσει πίσω.

Η πτήση της Air France από το Παρίσι για τη Μόσχα «αναβλήθηκε» για λόγους που συνδέονται με την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία.

Η Air France ανέφερε ότι ανέβαλε την εκτέλεση της πτήσης AF1154 διότι «χρειάζεται εκ νέου έγκριση εκ μέρους των ρωσικών αρχών για την είσοδο στο ρωσικό έδαφος».

KGB: «Τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής»

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της λευκορωσικής KGB, Ιβάν Τέρτελ, δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας -παρουσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο- ότι ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι «τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής που συμμετείχε σε αιματηρά γεγονότα ως μέλος του τάγματος Azov, το οποίο σχετίζεται με έκτροπα και θανάτους αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος