Λετονία: Προσχώρησε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Η Λετονία προσχώρησε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Μετά από αρκετές ώρες έντονης συζήτησης, το κοινοβούλιο στη Ρίγα ψήφισε υπέρ της επικύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις ψήφους των βουλευτών της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, εκτός από δύο βουλευτές που καταψήφισαν.

Η διακήρυξη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011 χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθορίζει επίσης τα πολιτικά και νομικά μέτρα με τα οποία τα μεμονωμένα κράτη πρέπει να δημιουργήσουν ένα τυποποιημένο πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών.

Η Λετονία ήταν ένα από τα έξι κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Οι επικριτές και οι πολέμιοι της συνθήκης στη χώρα της Βαλτικής υποστήριξαν ότι υπονομεύει τους αποδεκτούς ορισμούς του φύλου και απειλεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες της Λετονίας.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Πρόνοιας στη Ρίγα πρόσθεσε ένα επεξηγηματικό παράρτημα στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αναφέρει ότι ο όρος «κοινωνικό φύλο» που χρησιμοποιείται στη σύμβαση δεν σχετίζεται με την υποχρέωση εισαγωγής διαφορετικής έννοιας του φύλου στο νομικό και εκπαιδευτικό σύστημα της Λετονίας.

Πηγή: ATSH-DPA

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος