Λαβρόφ: αναμένουμε μια άμεση απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία αναμένει γραπτές απαντήσεις από τις HΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας. Αυτό δήλωσε  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματίας το 2021.

«Περιμένουμε απαντήσεις από τους συναδέλφους μας, γραπτές απαντήσεις, γραμμένες στο χαρτί, όπως πράξαμε όταν καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Παράλληλα, είναι αυτονόητο πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση εξέλιξης των γεγονότων”.

Ο Λαβρόφ θεωρεί  πως τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναθ «τελειώσουν» τη διαδικασία διασφάλισης της ασφάλειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συνειδητοποίησαν την ανάγκη να ανταποκριθούν γρήγορα και συγκεκριμένα στις προτάσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκρινε ως αντιπαραγωγικές τις  εικασίες για το πώς θα ανταποκριθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις εγγύησεων. Η Μόσχα θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες ασφάλειας, σε περίπτωση που απορριφθούν οι προτάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις εγγυήσεις.

Τους προσεχείς μήνες το ΝΑΤΟ θα συγκεντρώσει δυνάμεις στα σύνορα μας

Πέραν της αναμονής της Μόσχας για την απάντηση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ τους επόμενους μήνες μπορεί να αρχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στη θέση του  ΝΑΤΟ , σύμφωνα με τον οποίον έχει ως στόχο του , τον περιορισμό της Κίνας και της Ρωσίας. “Οι προσπάθειες να επεκταθεί τεχνητά η σύνθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και να ενταχθεί ιδιαιτέρως σε αυτή η Ουκρανία, δεν περιορίζεται εκεί, καθώς και οι Σκανδιναβικές χώρες που δεν είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα είναι ευπρόσδεκτες.

Πρόκειται για τεχνητό δελεασμό, σαν αυτό που αφορά την επέκταση αυτής της δομής, η οποία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά την εξαφάνιση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, έχασε το νόημα ύπαρξης της. Οι προσπάθειες τεχνητής παράτασης όλων αυτών συνεχίζονται”.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας, Μόσχα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος