Λατινική Αμερική: Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά

Το ένα παιδί στα τέσσερα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά των πιο διαδεδομένων μολυσματικών ασθενειών, προειδοποίησε χθες Δευτέρα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τονίζοντας πως η μείωση του επιπέδου ανοσοποίησης των παιδιών προκαλεί «έντονη ανησυχία».

«Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη έπεσε από το 90% το 2015 στο 76% το 2020», με άλλα λόγια επιπλέον 2,5 εκατομμύρια παιδιά δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα, υπογράμμισε η UNICEF στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η πτώση του ποσοστού του εμβολιασμού στην περιοχή προκαλεί έντονη ανησυχία», συνόψισε η Τζιν Κοχ, η διευθύντρια του τμήματος της UNICEF που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια και έχει έδρα τον Παναμά. «Εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι εκτίθεται σε σοβαρές επιπλοκές, ως ακόμη και στον κίνδυνο θανάτου, ενώ αυτό μπορούσε να αποφευχθεί», πρόσθεσε.

Κατά τα δεδομένα της UNICEF, η Αϊτή και το Σουρινάμ, όπου μόλις τα μισά από τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσοποίησης στην περιφέρεια. Ακολουθούν η Βενεζουέλα (60%), η Βολιβία (68%) και ο Ισημερινός (70%).

Η UNICEF υπενθυμίζει ότι οι ασθένειες αυτές πλήττουν πάντα την περιοχή: τα κρούσματα διφθερίτιδας από τα 5 το 2013 σε όλη την περιφέρεια πλησίασαν τα 900 το 2018. Η ιλαρά, πιο μολυσματική, προσέβαλε 23.000 παιδιά το 2019, από 500 το 2013.

«Υπάρχουν πολλές αιτίες για τη μείωση» της εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραλφ Μίντι, ειδικός της UNICEF για τη μητρική και νεογνική υγεία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Το περιβάλλον μεταβλήθηκε στην περιφέρεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι κυβερνήσεις έστρεψαν περισσότερο την προσοχή τους σε άλλα αναδυόμενα προβλήματα υγείας, όπως οι (ιοί) Ζίκα, Τσικουνγκούνια και πιο πρόσφατα ο νέος κορονοϊός», εξήγησε.

Οι δυσκολίες στον εμβολιασμό πληθυσμών μεταναστών και όσων ζουν σε απομονωμένες περιοχές προσκόπτει επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, τις εκστρατείες ανοσοποίησης.

Αν και η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης είχε αρχίσει πολύ προτού εκδηλωθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, η UNICEF τονίζει πως την κατάσταση χειροτέρεψαν το κλείσιμο ή οι ανατροπές στη λειτουργία πολλών κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας που προκάλεσε η τρέχουσα κρίση, καθώς και ο φόβος πολλών πως θα μολύνονταν από τον νέο κορονοϊό εάν πήγαιναν στα κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Μίντι.

Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να αποκαταστήσουν και να ενισχύσουν επειγόντως τα προγράμματα βασικού εμβολιασμού, να προχωρήσουν σε εκστρατείες για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στα εμβόλια και να εφαρμόσουν σχέδια ώστε οι εκστρατείες ανοσοποίησης να φθάσουν στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος