Μ. Σχοινάς στο ertnews.gr: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο Μεταναστευτικό – αναγκαίο ένα πειστικό πλαίσιο για επιστροφές παράτυπων μεταναστών

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Δεν θα υπάρξει μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ χωρίς ένα πολύ πειστικό πλαίσιο για επιστροφές. Οι μετανάστες που δεν έχουν λόγο να είναι κάτω από την προστασία ασύλου της ΕΕ, πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης τους, δήλωσε στο ertnews.gr από την Κύπρο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ερώτηση του ertnews για το πώς πρακτικά θα υλοποιηθούν οι τρείς άξονες του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΕ (χώρες-αιτίες προέλευσης, διαχείριση και επιστροφές), ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι φιλοδοξία στις Βρυξέλλες είναι κάποια στιγμή «να σταματήσουμε να δουλεύουμε με τη λογική της πυρόσβεσης, αλλά να μπούμε στη λογική της αρχιτεκτονικής». Δηλαδή να έχουμε ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούμε χωρίς να χρειάζεται να δράσουμε σε συνθήκες κρίσης και πίεσης, να έχουμε όλα τα εργαλεία και όλες τις απαντήσεις».

Σημείωσε ότι αυτό δεν το έχουν καταφέρει ακόμα, όμως, «έχουμε τις προτάσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στο τραπέζι, για το οποίο στη μετα-πανδημική εποχή πιστεύω ότι οι δια ζώσης επαφές των Υπουργών θα επιταχύνουν τις εξελίξεις».

Πρόσθεσε πως η Γαλλική Προεδρία και ο Πρόεδρος Μακρόν έχουν δεσμευτεί στην επιτάχυνση αυτών των συζητήσεων και «εγώ φιλοδοξώ η Κύπρος να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία».

Ανέφερε ότι σε πρακτικό επίπεδο, πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημεία εκκίνησης των ροών.

Σημείωσε ότι τα σημεία αυτά ξέρουμε πού είναι. Στο παρελθόν είχαμε βρει, είπε, ένα πεδίο συνεννόησης με την Τουρκία και άλλες χώρες προέλευσης που μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Εξέφρασε την πεποίθηση να επαναληφθεί αυτή η θετική προδιάθεση της Τουρκίας και των τουρκικών αερογραμμών να συνεισφέρουν σε μια συνεργασία. Ενημέρωσε δε ότι αρχές Μαρτίου θα είναι στην Κωνσταντινούπολη και πως θα έχει ένα σημαντικό πεδίο επαφών για αυτό το θέμα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στη συνέχεια πως δεύτερο πρακτικό θέμα είναι η πράσινη γραμμή. «Δεν μπορεί κανένας να καταλάβει την πράσινη γραμμή αν δεν πάει εκεί» είπε λέγοντας πως πρόκειται για ένα αχανές όριο, που δεν είναι όριο, μιλάμε για εκτάσεις, χωράφια, περάσματα.

Σημείωσε ότι εκεί πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός τεχνολογικών και άλλων μέσων, που ήδη δρομολογήθηκαν και θα επιτρέπουν την παρακολούθηση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών διέλευσης.

Εξαιρετικά σημαντικό σημείωσε για τις επιστροφές είναι πως η Κύπρος έχει ξεκινήσει ήδη με επιτυχία ένα κύμα επιστροφών. «Θα πρέπει να γίνει περισσότερο γνωστό ότι το κάνετε με επιτυχία και σας αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή τη δυναμική αρχή», τόνισε ο Αντιπρόεδρος.

«Τώρα, με τη βοήθεια και της Frontex και τη δικιά μας, θα πρέπει αυτές οι επιστροφές να ενισχυθούν», σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ χωρίς ένα πολύ πειστικό πλαίσιο για επιστροφές.

Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που δεν έχουν λόγο να είναι κάτω από την προστασία ασύλου της ΕΕ, πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης τους.

Κλείνοντας, ο κος Σχοινάς είπε ότι στο μεταναστευτικό δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, πολύ-παραγοντική και «ξέρουμε απόλυτα τι πρέπει να γίνει και θα το κάνουμε».

Στην ίδια ερώτηση ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δομήσει και έχει αναβαθμίσει τη μεταναστευτική της πολιτική.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει τα εργαλεία και αυτό αποδεικνύεται από τις επιδόσεις της, αναφέροντας ότι το έτος 2021 ήταν τριπλάσιος ή τετραπλάσιο ο αριθμός διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου.

Μέσα από την ακτινογράφηση του προβλήματος ξέρουμε πλέον ξεκάθαρα τη γενεσιουργό αίτια του προβλήματος και αυτή ακούει στο όνομα Τουρκία, τόνισε ο Υπουργός. «Από τη στιγμή που γνωρίζουμε από πού προέρχονται και ποιες βεβαίως είναι οι δυνατότητές μας, αφού δεν υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία, εστιάζουμε το ενδιαφέρον και τα αιτήματά μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολύ συγκεκριμένα θέματα», ανέφερε.

Πρώτο είπε είναι το θέμα της διαχείρισης της πράσινης γραμμής. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, λέγοντας ότι είναι κάτι που «το έχουμε δει στη Λιθουανία, στην Πολωνία, στην Εσθονία και σε άλλες χώρες». «Η αναγκαιότητα ύπαρξης φυσικών εμποδίων λειτουργεί και είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τις διελεύσεις», ανέφερε.

Δεύτερο θέμα είναι η τεχνολογία και τρίτο η επιτήρηση, είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι όλα αυτά συνιστούν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε στο θέμα της πράσινης γραμμής.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των επιστροφών, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σύναψη συμφωνιών με αριθμό τρίτων χωρών που δεν συνεργάζονται, είπε ο κ. Νουρής, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι αίτημα και των 27 κρατών μελών.

Αν δεν υπάρξουν εκροές θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος, που δεν ανήκει στον χώρο του Σένγκεν και που είναι αποκλεισμένη από τη θάλασσα, σημείωσε.

Καταλήγοντας είπε πως ό,τι συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να συμβεί και στην πράσινη γραμμή, ενώ για το θέμα των επιστροφών τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος