Κύμα συμπαράστασης από την διεθνή κοινότητα για τον ισχυρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

Δραματικές είναι οι ώρες για χιλιάδες ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,8 ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2), με τους νεκρούς να ξεπερνούν ήδη, τους 500. Κύμα συμπαράσταση από την διεθνή κοινότητα στις σεισμόπληκτες περιοχές την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για επιζώντες στα δεκάδες κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

ΝΑΤΟ: Σε επαφή με τον Τ. Ερντογάν και τον Μ. Τσαβούσογλου ο Γ. Στόλτενμπεργκ μετά τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

«Πλήρης αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Τουρκία μετά τον τρομερό σεισμό. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν τώρα υποστήριξη» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μ. Βέμπερ: Η Ευρώπη θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί

«Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή» υπογραμμίζει ο Επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ευρώπη θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί» προσθέτει με ανάρτησή του στο τουίτερ.

Σ. Μισέλ: Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της

«Η ΕΕ  εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

ΕΕ – Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων: H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ καθ’οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ:
«Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».

Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, αλλά και την ετοιμότητα για παροχή βοήθειας μετά την σεισμική δόνηση εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο τουίτερ σημείωσε:

«Καταστροφικός σεισμός ταρακούνησε την Τουρκία και τη Συρία σήμερα το πρωί, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους. Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει».

ΕΕ – Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές

H EE  είναι έτοιμη για παροχή βοήθειας μετά τη σεισμική δόνηση που έπληξε την Τουρκία, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

«Σoκαριστικό να ακούμε για τον τεράστιο αντίκτυπο του σεισμού που σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» σημειώνει ο Όλιβερ Βάρχελι.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», προσθέτει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια

Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν και διαβεβαιώνει πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια».

Το Ισραήλ έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Ζελένκσι: Η Ουκρανία έτοιμη να παράσχει βοήθεια στον “φιλικό” τουρκικό λαό

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον “φιλικό” τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», προσθέτει.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

«Τραγικές εικόνες έρχονται από την Τουρκία και τη Συρία μετά από έναν πρωτοφανή σεισμό. Η Γαλλία είναι έτοιμη να παράσχει επείγουσα βοήθεια στον τοπικό πληθυσμό. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που πενθούν».

Η Ρώμη προτείνει τη βοήθεια της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας

Η Ιταλία πρότεινε σήμερα στην Τουρκία τη βοήθεια της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τη νύχτα στην νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι “η οποία ενημερώθηκε από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία στα σύνορα με την Συρία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της Αντόνιο Ταγιάνι γνωστοποίησε από την πλευρά του με μήνυμά του στο Twitter ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να “του εκφράσει την υποστήριξη της Ιταλίας και (να του δηλώσει) ότι είναι διαθέσιμο (το προσωπικό της υπηρεσίας) Πολιτικής Προστασίας”.

Η Ιταλία είχε εκδώσει τη νύχτα συναγερμό για τσουνάμι, καλώντας τον πληθυσμό της να μείνει μακριά από παράκτιες περιοχές. Ο συναγερμός ήρθη λίγο μετά τις 08:00 ώρα Ελλάδος.

Βοήθεια αποστέλλει και η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει την αποστολή επείγουσας βοήθειας στην Τουρκία και τη Συρία για να συμμετάσχουν στην έρευνα και διάσωση των θυμάτων μετά τον σεισμό που σήμερα το πρωί συγκλόνισε και τις δύο χώρες.

Ο Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία και την Συρία και ανακοίνωσε ότι μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχει ενεργοποιηθεί η ειδική υπηρεσία του ισπανικού στρατού η οποία θα μεταβεί αεροπορικώς για να στηρίξει τις εργασίες αναζήτησης θυμάτων.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Ανταπόκριση Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγές: ΕΡΤ, ertnews.gr, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος