Ξεκίνησε το Χατζ — Στη Μέκκα οι μουσουλμάνοι για το προσκύνημα

Περίπου δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι προσκυνητές ξεκίνησαν επίσημα το ετήσιο προσκύνημα Χατζ τη Δευτέρα, βγαίνοντας από τη Μέκκα, αφού έκαναν τον γύρο του ιερότερου τόπου του Ισλάμ, της Κάαμπα, και συγκεντρώθηκαν σε έναν τεράστιο καταυλισμό σκηνών στην κοντινή έρημο για μια μέρα και μια νύχτα προσευχής.

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις στον κόσμο επέστρεψε φέτος σε πλήρη δυναμικότητα, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονoϊού πριν από τρία χρόνια.

Ξεκίνησε το Χατζ — Στη Μέκκα οι μουσουλμάνοι για το προσκύνημα

Το προσκύνημα είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και όλοι οι μουσουλμάνοι υποχρεούνται να κάνουν το πενθήμερο Χατζ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, αν είναι σωματικά και οικονομικά σε θέση γι’ αυτό.

Για τους προσκυνητές, είναι μια βαθιά συγκινητική πνευματική εμπειρία που απαλλάσσει από τις αμαρτίες, τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό και ενώνει τους περισσότερους από 1,8 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο. Ορισμένοι περνούν χρόνια μαζεύοντας χρήματα και περιμένοντας την άδεια για να ξεκινήσουν το ταξίδι.

Οι τελετουργίες κατά τη διάρκεια του Χατζ θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αφηγήσεις του Κορανίου για τον Ιμπραήμ, τον γιο του Ισμαήλ και τη μητέρα του Ισμαήλ, τη Χατζάρ.

Οι προσκυνητές κάνουν τον τελετουργικό κύκλο γύρω από την Κάαμπα από τότε που έφτασαν στη Μέκκα τις τελευταίες ημέρες. Καθώς οι τελευταίοι το πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν με τα πόδια ή με λεωφορείο προς τη Μίνα, όπου θα κατασκηνώσουν σε έναν από τους μεγαλύτερους «κατασκηνωτικούς» καταυλισμούς στον κόσμο. Θα προσευχηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, πριν ταξιδέψουν την Τρίτη στο όρος Αραφάτ, όπου ο Προφήτης Μωάμεθ λέγεται ότι εκφώνησε το τελευταίο του κήρυγμα. Η Μίνα είναι απέραντη και ανοιχτή, με μικρή ανάπαυλα από τη ζέστη της ερήμου και τον καυτό ήλιο.

Μετά το Αραφάτ, οι προσκυνητές συλλέγουν βότσαλα από μια τοποθεσία γνωστή ως Μουζνταλίφα για να χρησιμοποιηθούν στον συμβολικό λιθοβολισμό των στύλων που αντιπροσωπεύουν τον διάβολο, πίσω στη Μίνα. Οι τρεις τελευταίες ημέρες του Χατζ συμπίπτουν με την εορταστική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, όταν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο σφάζουν ζώα και διανέμουν το κρέας στους φτωχούς.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος