Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για Μέση Ανατολή: «Ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση» λέει ο Γκουτέρες

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έπειτα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πήρε πρώτος το λόγο, λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τους λαούς της περιοχής να αντιμετωπίζουν τον πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

«Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Γκουτέρες και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση».

«Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ΟΗΕ και οι χώρες μέλη έχουν «κοινή ευθύνη» να εμπλέξουν «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας. «Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόλεμο», υπογράμμισε.

Πρέσβης ΗΠΑ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να θέσει το Ιράν προ των ευθυνών του

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «καταδικάσει απερίφραστα τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν» και υποσχέθηκε να επιδιώξει πρόσθετα μέτρα για να καταστήσει το Ιράν υπόλογο στο σώμα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την υποχρέωση να μην αφήσει τις ενέργειες του Ιράν αναπάντητες», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Το Ιράν είναι «ευρέως» συνυπεύθυνο για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με την υποστήριξή του στη Χαμάς, δήλωσε ο Γουντ, και το καθεστώς της χώρας έχει παραβιάσει «κατάφωρα» το διεθνές δίκαιο εξοπλίζοντας πολιτοφυλακές με αντιπροσώπους. Ο Γουντ δήλωσε στο Συμβούλιο ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά οι ενέργειες του Ιράν δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

«Αυτή η ιρανική υποστήριξη συνέβαλε στην τρέχουσα κρίση στη Γάζα. Συνάδελφοι, αυτές και άλλες απερίσκεπτες ιρανικές ενέργειες δεν είναι εγγενώς αμυντικές ενέργειες εναντίον άλλων κρατών μελών», δήλωσε στη συνέχει ο Γουντ. «Δεδομένων των απειλών που οι επιθετικές ενέργειες του Ιράν θέτουν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έχουμε συλλογική ευθύνη ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου και παύει τις παραβιάσεις του Χάρτη».

Πηγές: Al Jazeera, Reuters, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος