Ξανά στο δρόμο για περιπολίες η αστυνομία ηθών στο Ιράν

Δέκα μήνες μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν εξαιτίας του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμίνι στα χέρια της αστυνομίας ηθών, αφού είχε συλληφθεί γιατί φορούσε το χιτζάμπ κατά τρόπο «μη ενδεδειγμένο», το σώμα αυτό ξαναρχίζει τις περιπολίες στην ισλαμική χώρα με σκοπό την τήρηση του αυστηρού κώδικα ένδυσης για τις γυναίκες, που απαιτεί να φορούν μαντίλες για την κάλυψη των μαλλιών και γενικότερα να χρησιμοποιούν φαρδιά ρούχα.

Εκατοντάδες άτομα είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εξαιτίας της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων, οι οποίες είχαν αποδοθεί από τις ιρανικές αρχές σε ξένα κέντρα που επιχειρούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Όλο αυτό το διάστημα, οι αρχές είχαν αποσύρει από το δρόμο το επίμαχο αστυνομικό σώμα και προσπάθησαν να επιβάλουν τα θρησκευτικά μέτρα με άλλους τρόπους, όπως την εγκατάσταση καμερών σε πολυσύχναστα σημεία και το κλείσιμο καταστημάτων που επέτρεπαν την είσοδο σε γυναίκες χωρίς χιτζάμπ. Εντούτοις, τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά, αφού πολλές γυναίκες σταμάτησαν εντελώς να καλύπτουν τα μαλλιά τους.

Παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μήνες έκρυθμης κατάστασης στους δρόμους της Τεχεράνης και αλλού, είχε ανακοινωθεί από τη Γενική Εισαγγελία της χώρας η κατάργηση των «περιπολιών προσανατολισμού», όπως ήταν η επίσημη ονομασία του σώματος, ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Σαέντ Μονταζέρ αλ Μαχντί ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των περιπολιών της αστυνομίας ηθών για «την αντιμετώπιση εκείνων που δυστυχώς αγνοούν τις επιπτώσεις της μη σωστής χρήσης της μαντίλας και επιμένουν να παραβαίνουν τους κανόνες».

Στα κοινωνικά δίκτυα οι αντιδράσεις ήταν έντονες, με πολλούς νέους να αμφισβητούν ότι πλέον η θρησκευτική αστυνομία μπορεί να επιβάλει τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, αφού είναι πάρα πολλοί πλέον όλοι αυτοί που αρνούνται να υπακούσουν, ενώ η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Χαμμιχάν προειδοποίησε ότι η επανεμφάνιση των αστυνομικών ήθους θα προκαλέσει χάος στην ιρανική κοινωνία.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος