Κρίση στην Ουκρανία: Διπλωματικό αδιέξοδο – Το ρωσικό σχέδιο της επίθεσης αποκαλύπτουν οι ΗΠΑ

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία. Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, η Ουάσιγκτον προειδοποιεί για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος με πιθανή ημερομηνία την 16η Φεβρουαρίου, καθώς οι μέχρι τώρα διπλωματικές προσπάθειες παραμένουν άκαρπες.

Δεν ξέρουμε εάν ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποφασίσει, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει προετοιμαστεί ώστε να ενεργήσει άμεσα” τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία με Πούτιν και Λαβρόφ να διαμηνύουν αντίστοιχα σε Μακρόν και Μπλίνκεν ότι πρόκειται για εκστρατεία προπαγάνδας που έχει στόχο να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση. Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται επίθεση με βάση τα όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν.

Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος“, έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. “Η υστερία έφθασε στο απόγειό της“, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν. Αλλά “οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα“, πρόσθεσε. “Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό“, επέκρινε ο Ουσακόφ, δηλώνοντας ότι “οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας“. Σημείωσε ωστόσο ότι η συνομιλία “παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική”.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταγγείλει “τις προκλητικές εικασίες για υποτιθέμενη “ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία καθώς και τις “παραδόσεις μεγάλης κλίμακας σύγχρονου οπλισμού” στη γείτονά της.

Κι ενώ η μία χώρα μετά την άλλη καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, οι ολλανδικές αερογραμμές KLM, μέρος του ομίλου Air France KLM, ανακοίνωσαν ότι σταματούν οι πτήσεις προς τη χώρα. Εντολή να αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και η Μόσχα δηλώνοντας ότι ανησυχεί για επιθετική κίνηση από την Ουκρανία ή άλλη χώρα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση για ψυχραιμία, ενώ ζητεί αποδείξεις από την Ουάσιγκτον: “Εάν έχετε πρόσθετες αποδείξεις ότι επίκειται 100% εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 16 Φεβρουαρίου, σας παρακαλώ να μας τις παραθέσετε“.

Κρίση στην Ουκρανία: Διπλωματικό αδιέξοδο – Το ρωσικό σχέδιο της επίθεσης αποκαλύπτουν οι ΗΠΑ
(AP Photo/Beata Zawrzel)

Οι τελευταίες κινήσεις της Μόσχας δείχνουν ένα Πούτιν πιο επιθετικό και συγκρουσιακό από ό,τι στο παρελθόν. Οι λόγοι για την αλλαγή της στάσης του Ρώσου προέδρου μπορούν να αναζητηθούν:

  • Στη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια της Μόσχας για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς με βασικό «αρχιτέκτονα» την Ουάσιγκτον.
  • Στη ρωσική πεποίθηση ότι ο ισχυρός στρατός της Μόσχας έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όπως σε Ουκρανία, Γεωργία, Συρία.
  • Στην έλλειψη σεβασμού που ισχυρίζεται η Ρωσία ότι της δείχνει η Δύση σε σχέση με την στρατιωτική ισχύ της.
  • Στην ενδυνάμωση της σινορωσικής συμμαχίας.
  • Στα πλήγματα που έχει δεχθεί το αμερικανικό γόητρο σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • Στην έλλειψη συντονισμού στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ευρώπης, καθώς και στην απροθυμία των Ευρωπαίων για εμπλοκή σε ένοπλη σύρραξη.

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν που κράτησε μια ώρα.

Κρατάμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη αποκλιμάκωσης ή ρωσικού ενδιαφέροντος για αποκλιμάκωση” ανέφερε ο συνεργάτης του προέδρου Μπάιντεν και σημείωσε ότι το κόστος μιας επίθεσης θα είναι καταστροφικό και γι αυτό οι Ηνωμένες πολιτείες θέλουν να δώσουν στον Πούτιν κάθε ευκαιρία να αποφύγει ένα τέτοιο λάθος. Ο Πρόεδρος Μπαιντεν επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι σε περίπτωση εισβολής, οι κυρώσεις για την Ρωσία θα είναι δυσβάσταχτες.

Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζεται πάντως η Ουάσιγκτον, δηλαδή έναρξη ρωσικών επιχειρήσεων τα επόμενα 24ωρα με στόχο και το Κιέβο, το οποίο σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες και τα ίδια σενάρια, θα δεχθεί σημαντικά πλήγματα και θα “πέσει” γρήγορα.

Κρίση στην Ουκρανία: Διπλωματικό αδιέξοδο – Το ρωσικό σχέδιο της επίθεσης αποκαλύπτουν οι ΗΠΑ
(AP Photo/Beata Zawrzel)

Αυτός είναι ο λόγος που στην αμερικανική πρεσβεία στο Κιέβο παραμένουν από σήμερα ελάχιστοι υπάλληλοι, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι αμερικανοί πολίτες θα έπρεπε ήδη να έχουν φύγει από την χώρα. Οι ώρες είναι κρίσιμες και αν η χώρα μετατραπεί σε πολεμική ζώνη (κάτι που θεωρούν κάτι παραπάνω από πιθανό) δεν θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν, σημείωσε.

Το Πεντάγωνο έδωσε εντολή να φύγουν από την Ουκρανία και οι 160 αμερικανοί μέλη της εθνικής φρουράς που από τον Νοέμβριο βοηθούσαν στην εκπαίδευση των Ουκρανών ενώ ακόμη 3000 αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρονται από τις Ηνωμένες πολιτείες στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως σε συνομιλίες που είχε με ανώτατες ρωσικές και Λευκορωσικές πηγές, διέψευσαν τις πληροφορίες για φερόμενη επικείμενη «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή στο Ντονμπάς οι ρωσόφωνοι πολίτες της αυτοποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονμπάς υποστηρίζουν πως ο ουκρανικός στρατός έχει μεταφέρει στη γραμμή επαφής 150.000 στρατιώτες.

Η ένταση στην κρίση Ρωσίας-ΗΠΑ δυστυχώς δεν οριοθοετείαι στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς το απόγευμα υπήρξε ένα σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο που παραβίασε τα ρωσικά ναυτικά ύδατα στις Κουρίλες Νήσους.

Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Άρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς. Αυτές είναι οι κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι, στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία. Ένα σχέδιο που έχει σημάνει συναγερμό στο Λευκό Οίκο.

Το βράδυ κάτι άλλαξε ριζικά. Έγινε μια συνάντηση στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μέγεθος των ενισχύσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Για τον αριθμό των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμούς που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία” τόνισε η ανταποκρίτρια του ITV Έμα Μέρφι.

Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία και ακόμη μία στα νότια έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Κρίση στην Ουκρανία: Διπλωματικό αδιέξοδο – Το ρωσικό σχέδιο της επίθεσης αποκαλύπτουν οι ΗΠΑ
(AP Photo/Beata Zawrzel)

Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό” τονίζει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει σύμφωνα με το δημοσίευμα τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες Σπέτσναζ και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.

Το παρασκήνιο

Επί μήνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχώς προβαίνει σε αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών προκαλώντας έκπληξη στην Ουάσιγκτον αλλά και οργή στο Κρεμλίνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δημοσιεύοντας τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων αλλά και λεπτομέρειες για τη στρατηγική της Μόσχας, ώστε να βρεθεί η αφορμή για να εισβάλλει στην Ουκρανία, αναγκάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναθεωρεί συνεχώς τα σχέδια του.

Πρόσφατα μάλιστα στη Μόσχα, Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την αποκάλυψη των σχεδίων τους. Από την άλλη πάντως, ασκείται κριτική και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, προς την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις αποκαλύψεις.

Με τον φόβο του πολέμου οι ομογενείς

Οι Έλληνες της Μαριούπολης, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη ζώνη του πυρός, ζουν με τον φόβο του πολέμου τα τελευταία χρόνια.

Η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μαριούπολης Νάντια Τσαπνή τόνισε: “Εγώ ξέρω που είναι στην περιοχή μου το καταφύγιο, πρέπει να πάω στο καταφύγιο, πρέπει να έχουμε πάντα έτοιμη μια τσάντα που να έχει μέσα τα απαραίτητα έγγραφα και τα πολύ αναγκαία“.

Αναταραχή και αβεβαιότητα επικρατεί και στο Κίεβο όπως λέει στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο που ζει και εργάζεται εκεί τα τελευταία χρόνια: “Περιμένουν όλοι οι αναλυτές μια πιθανή επίθεση στις 15 ή στις 16 Φεβρουαρίου, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος. Δεν μπορείς να μπεις στο μυαλό του Πούτιν”.

Με ηρεμία ωστόσο συνεχίζουν την καθημερινότητά τους οι Έλληνες της Οδησσού, που βρίσκεται στα νότια της χώρας αλλά μακριά από την ζώνη του πυρός της ανατολικής Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει απευθύνει σύσταση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να είναι σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο.

Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου, Λένα Αργύρη, Αχιλλέας Πατσούκα, Παντελής Γκόνος, Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος